Free Music!

Kínai térhódítás a közösségi zenében

2017. december 25. - Pléh Dániel

Napjaink zeneiparának sztárjai a streaming szolgáltatások, efelől túlzottan nagy kétsége senkinek nem lehet. Azon a piacon, ahol az Apple-nek, a Google-nak és az Amazon-nak egyszerre vannak komoly tervei, és az sem kizárt, hogy csatlakozik hozzájuk a Facebook ,nem szólhat másról az élet, mint a nagyon kemény már-már kegyetlen küzdelemről.

musical_ly.png

Sokszor említettük ugyanakkor már azt is, hogy bizony van élet az amerikai cégeken és a streaming szolgáltatásokon kívül is. Több példát is fel lehetne hozni ennek bizonyítására, de talán a legevidensebb a kínai Musical.ly.  Az alkalmazás segítségével saját magunk hozhatunk létre rövid videóklipeket –maximum 15 másodperc hosszúságban. A Shanghaiból indult cég napjainkra naponta több, mint 10 millió, elsősorban tini  használóval büszkélkedhet, teljes felhasználói tábora pedig meghaladja a 100 millió főt.  

Egészen biztosan ezek a számok voltak azok, amelyek felkeltették a Pekingi székhelyű,  kínai léptékkel és óriáscégnek számító, és több média érdekeltséggel bíró ByteDance Technology Co. érdeklődését. Ami ,még sokat számíthatott a tranzakció eldöntésekor, az az, hogy a Musical.ly igen komoly  bázis épített ki az Egyesült Államokban, arról nem is beszélve, hogy teljes zenei adatbázisa abszolút legális, azaz érvényes szerződésekkel rendelkezik a  nagy zenei kiadókkal  azok tartalminak  a szolgáltatásban való felhasználására.

Jogosan merül fel a kérdés, hogy ha mindez így van, akkor a Musical.ly miért vált akvizíció tárgyává, miért nem növekedett tovább egyedül? A válasz  mint sokszor, ezúttal is a számokban rejlik. Hiába hatalmas ugyanis a bázis, minden jel azt mutatja, a növekedése megállt, azaz a Musical.ly elérhette potenciális  bázisának a csúcsát, a további növekedéshez pedig arra ( is) lenne szükség, hogy a jelenleginél jóval tágabb  legyen az alkalmazást használók demográfiai eloszlása.

A kínai tartalom óriásbirodalom

A Bytedance itt Európában kevéssé ismert cég, pedig valódi óriás vállalatnak mondható!  Értékét jelebleg nagyjából 20 milliárd dollárra taksálják, idei árbevétele pedig leérheti a 2.5 milliárd dollárt. A cég tulajdona ugyanis a vezetői kínai hírportál , a Jinri Toutiao. A ByteDance Technology különlegessége az is, hogy úgy tud piacvezető lenni egy területen, hogy közben egyik kínai giga telco cég - a Tencent, a Baidu vagy az Alibaba-  sincsen mögötte.  A Toutiao talán leginkább a magyar oldalak közül a Startlaphoz hasonlítható, azaz az oldalon összegyűjtve jelennek meg a  több, mint 100 forrásból származó  hírek és videók.

bytedance-empire.png

Nem a Musical.ly lesz ugyanakkor az egyetlen akvizíciója. A napokban megvásárolt News Republic vagy az általunk is említett Flipagram ugyancsak a kínai média és hír óriás portfolióját erősíti.

Annak a hír és média óriásnak, aki a Musical.ly akvizíció révén egy nagyon fontos és biztos lábat nyit majd a jelenleg a Kínáinál sokkal jelentősebb  amerikai piacokon.

 

Az új tulajdonos számára pedig ez a tény, azaz, hogy a Musical.ly jó eséllyel a legfontosabb szegmensében elérhette  növekedési potenciáljának maximumát   messze nem biztos, hogy bármifajta visszatartó erővel bír.Annak pedig komoly üzenetértéke van, hogy egy a maga piacán vezető, a fiatalok körében népszerű szolgáltatást nem a Szilícium völgyi óriások, hanem egy kínai cég vásárolja meg…

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr6313277939

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása