Free Music!

Megduplázta bevételeit a Soundcloud

2019. február 23. - Pléh Dániel

2017 tavaszán abszolút reális lehetőség volt, hogy  közel 150 millió felhasználóval a zsebeiben csődöt kelljen jelentsen. Ettől a berlini cég végül megmenekült, köszönhetően a korábbi VIMEO CEO és tapasztalt szórakoztatóipari szakembernek számító Kerry Trainor és az általa összekovácsolt  befektetői csoportnak.

soundcloud_stations.jpg

2018 közepén a cég menedzsmentje optimista kilátásokat fogalmazott meg  a 2027-es év pénzügyi eredményeivel kapcsolatban (2017-es évet a Soundcloud 100 millió dollárt meghaladó árbevételt elérve zárta, ) így mindenki nagy érdeklődéssel várta a hivatalos  pénzügyi adatokat!

Amely pénzügyi adatok alapvetően a Kerry Trainor vezérigazgató által elmondottakat támasztják alá.  

A berlini cég árbevétele valóban  - ha éppen csak- de meghaladta a 100 millió dollárt, ami 80%-ot meghaladó növekedést jelent és egyben azt jelzi, hogy ha nehezen is de beindulóban van a Soundcloud monetizációs modellje.

soundcloud_2010_2017.jpg

 Most először tett közzé a Soundcloud adatokat arról, hogy a bevételeinek milyen a  megoszlása, azaz a brutális 80%-os növekedés végül is miből tevődött össze.

Ami első ránézésére feltűnhet, hogy  ugyan európai cégről beszélünk, a  Soundcloud bevételeinek túlnyomó része még is a tengerentúlon termelődik.  Az előfizetési bevételek 62-65, míg a hirdetési bevételek több, mint 90%-a származott, származik a tengerentúlról.

soundcloud_revenue_elements.jpg

Az is látható, hogy a  Soundcloud  bevételei elsősorban  előfizetési bevételekből származnak , így az, hogy az előadók számára a Soundcloud valóban az legyen és azt jelentse, amit 5-6 évvel ezelőtt, az most már pénzügyi eredményekben is kimutatható elvérés és cél.

A bevételek növekedésénél is fontosabb talán azonban, hogy az új vezetésnek egyértelműen sikerült megálljt parancsolnia a költségek folyamatos növekedésének.  Ennek persze ára is volt, a költségcsökkentés legfontosabb részét ugyanis a Soundcloud  dolgozói állományának 40%-os csökkentése adta.

Ez az ár ugyanakkor kifizetődni látszik.  Ha és amennyiben a 2017-ben elindult trendek ugyanis 2018-ban is folytatódtak – amit a menedzsment a 2017-es adatok publikálásával egy időben sejtetni engedett- úgy a sok viharos év után nyugodtabb évek várhatnak a Berlini cégre. És talán ez a legtöbb és legjobb, ami a tulajdonosváltással történhetett…

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr8514599246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása