Free Music!

Megmenekülhet a Soundcloud

2017. augusztus 12. - Pléh Dániel

Nincs 2 hete, hogy arról írtunk, hogy  a Soundcloud napjai  meg vannak számlálva, és a régóta látott trendek betetőzéseként,  akvizíció vagy újabb befektetések hiányában a berlini cég hónapokon belül kénytelen lehet  lehúzni a rolót, annak ellenére is, hogy alkalmazottainak közel felétől megvált.

soundcloud-ipad-biz-2016-billboard-650.jpg

Minden jel szerint- ha publikusan ezt nem is tette meg- de a helyzet súlyosságával tisztában volt a cég menedzsmentje is, ugyanis gőzerővel dolgoztak azon, hogy új befektetőket vonjanak be, a  tegnap esti (péntek) információk alapján  sikerrel.

Ezen ponton érdemes amúgy megállni egy pillanatra. A Soundcloud iránt ugyanis korában is érdeklődtek, igen komoly befektetők. A Twitter dealt az akkor még tisztázatlan jogi helyzet akadályozta meg, a többi befektetést azonban alapvetően az, hogy a berlini cég jóval magasabbra értékelte magát, mintahogyan azt az esetleges befektetők tették.

Ez alapjaiban változhatott meg ( a hírek szerint a két cég 300 millió dolláros értéken fektet be a Soundcloudba, ami alig a harmada annak, amire a berlini cég értékelte magát még ez év elején is..) és nyithatta meg az utat a befektetők bevonása előtt.

soundcloud_newceo.jpg

Az egyik a Raine Group, amely egy ún. butik bank, amely többek között a Vice media-ban is részesedéssel bír, a másik pedig a szingapúri Temasek Holdings. Az új befektetésnek ugyanakkor ára van, illetve lesz, ez biztosan kijelenthető, annak ellenére, hogy Alex Jung ( lelépő)  vezérigazgató szerint mindezzel a berlini cég függetlensége is megmentetett.  A Soundcloud az új befektetés legfontosabb részeként  lényegében teljesen új vezetést kap. vezérigazgatónak a korábbi VIMEO CEO és tapasztalt szórakoztatóipari szakembernek számító Kerry Trainor lép majd, míg operatív vezérigazgató helyettesi pozícióba közeli kollégája, Michael Weissman  kerül majd. Alex Jung az igazgatótanácsban kap majd szerepet, a másik alapító Eric Wahlforss pedig a termékfejlesztésért lesz felelős.

A befektetés megmentette az azonnali  ellehetetlenüléstől a berlini céget, de a fő kérdés továbbra is megmaradt: Mi lesz ezek után a Soundcloud-al?  Ahhoz többségi tulajdon sem feltétlenül kell, hogy egy cég  irányultságát alapvetően megváltoztassák az új befektetők ( lásd Pandora..) a többségi tulajdon birtokában pedig mindez gyerekjáték lesz.

A problémák ugyanakkor nem mennek el, azokat az új menedzsmentnek is  valahogyan kezelnie kell majd. A befektetés persze sok minden megold, de nem mindent.. A Soundcloud jelenlegi formájában ugyanis alapvető üzleti gondokkal küzd, amelyeket valamilyen formában meg kell oldani. Minden esély meg van rá, hogy az új befektető és az új vezetés  fundamentálisan szabja majd át mind a stratégiát, mind a költségeket, annak érdekében, hogy a berlini cég a lehető leghamarabb olyan állapotba kerüljön, hogy eladható, továbbadható legyen!

Természetesen  Alex Jung és  társai feltételezhetően azért választották  ezeket a befektetőket, mert reménykednek benne, hogy így valamilyen formában legalább fennmaradhat a cég függetlensége.  Ez azonban egyáltalán nem biztos, hogy valóban így is lesz. A Temasek ugyanis nem számít ismeretlen befektetőnek digitális zenei téren.  Az Alibaba streaming szolgáltatásának egyik finanszírozója és több befektetés is van a másiok kínai  óriáscéggel, a Tencent-el. Azt pedig tudjuk, hogy a kínai cégek mennyire érdeklődnek a nyugat európai streaming szolgáltatások iránt…

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr9212720838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása