Free Music!

A zenei videók Spotifya meghódítaná a tengerentúlt is

2019. május 04. - Pléh Dániel

A 80-as évek elején gyakorlatilag az MTV teremtette meg a videóklipet ,mint műfajt- hogy aztán a 2000-es évek közepén, a Youtube megjelenésével egy időben az újfajta zenei tartalom fogyasztás egyik legádázabb ellenségévé váljon.

Napjainkban fundamentálisan más a helyzet, illetve ha pontosan akarunk fogalmazni más platformon fogyasztunk zenei videókat, ellenben többet mint valaha. Az ok  tulajdonképpen egyetlen szóban kifejezhető: Youtube.

xite_header.png

Sokan- köztük amúgy maga az MTV- azonban nem szívesen engedné el azt, hogy szerepe legyen/maradjon abban, ahogyan zenei videókat fogyasztunk.   A mobilon illetve online való videó fogyasztást esetében mindenki kész tényként kezeli a Youtube illetve a Vevo uralmát, a nagy képernyő esetében ugyanakkor ez mesze nem így van. Minden részvevő és szereplő esetében  a fókusz az interaktivitás megteremtése a TV képernyőkön is!

Ami elsőre egyszerűnek hangzik a gyakorlatban messze nem az. Annak a biztosítása, hogy egy televízió képernyőjén ugyanolyan szintű interaktivitást és perszonalizációt élvezhessünk, mint a mobiltelefonunkon, messze nem számít rutin feladatnak.

Erre próbál- egész sok sikerrel- megoldást nyújtani egy holland startup, a Xite.   A több, mint 10 éve, Amszterdamban alapított vállalkozás ugyanis nem kevesebbet ajánl, mint azt, hogy  a hagyományos tévéképernyőkön is  kedvelhetünk, átugorhatunk  zenei videókat, saját csatornákat hozhatunk létre  különböző kritériumok alapján és végül, de nagyon nem utolsó sorban az egész rendszer a megtekintett videóink alapján épül, finomodik.

Persze ahhoz, hogy mindez működjön videók is kellenek, de a Xite ebben is élen jár, hiszen valamennyi fontos nagy nemzetközi és független kiadóval élő szerződése van, azaz  a Sony Music,  a Universal Music,  a Warner Music,  illetve a függetlenek közül a Beggars, az  EMPIRE,a PIAS, és az Armada videói is elérhetőek.

 

A videók mellett még a speciális üzleti modell miatt még egy dologra volt/van szüksége a holland cégnek: telco illetve platform  partnerekre! Ezek, illetve ezeknek egy jó része is zsebben van, hiszen  az Amazon Fire TV,  az Apple TV illetve a Comcast X1 Xfinity platformok mind-mind hordozzák majd a Xite alkalmazását, méghozzá a világ legjelentősebb zenei piacán, az Egyesült Államokban, ami az Európai illetve Közel-Keleti piacokon való megjelenést követi. és amelynek köszönhetően a Xite immáron 80 millió felhasználóval rendelkezik a cég állítása szerint!

Két óriás próbálja megreformálni a zenei videófogyasztást

A zenei videók a 21.századi zenei tartalomfogyasztás egyik meghatározó, ha nem a legmeghatározóbb területének számít. Ebben a tekintetben nagyon nincs változás a nyolcvanas évekhez képest amikor az MTV a videóklipek segítségével forradalmasította mind a tévézést, mind a zenei marketinget.

 

Mindez túl szépen hangzik, hogy igaz legyen? Igen és nem. Egyrész abszolút igaz  lehet a nagy lépernyő esetében, azaz  a Xite a hagyományos TV-s  zenei videó fogyasztás esetében vezető szereplő lehet. maguknak a zenei videóknak a fogyasztása azonban egyre inkább áttolódik a mobil eszközökre, vagy maximum a PC-kre, laptopokra, így azért a Xite sikere ellenére sem valószínű, hogy a Youtube-nak félnie kellene.

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr3614743073

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása