Free Music!

Visszatérhet az elektronikus zenei Spotify

2019. június 26. - Pléh Dániel

Mintegy 4-5 évvel ezelőtt abszolút reális esély volt arra, hogy   létrejöjjön egy tisztán elektronikus zenékre koncentráló Spotify jellegű szolgáltatás. Ami a hab volt a virtuális zenei tortán az az, hogy a Beatport vezetői nem is titkolták, hogy sem a szolgáltatás fizetőssé tétele, sem a reklámok bevezetése, nem szerepelt terveikben azaz  egy reklámok nélküli streaming szolgáltatás volt a Beatport- és legalább ennyire az elektronikus zene kedvelőnek-  álma.

beatport-hype-charts.jpg

Az elő és második látásra is fenntarthatatlannak tűnő  üzleti modell megoldása egyrészt maga az eredeti Beatport áruház lett volna, ami alapvetően egy prémium  digitális zeneáruház, azaz a szabványos al lá carte áruházaknál (mint például az iTunes ) jelentősen akár 50%-al is drágábban értékesíti tartalmait. Sok más mellett ebből ( is) tervezte volna fedezni a Beatport  tulajdonos az SFX a streaming szolgáltatás veszteségeit.

Az, hogy  végül  Beatport streaming szolgáltatásának bezárása bekövetkezett-e volna akkor is, ha a tulajdonos SFX nem jut csődbe, jogos de lényegtelen kérdés.

Eladó a Beatport

Ahogy azt sejthető volt, a Beatport késedelme az előadók felé való kifizetésekben nem csupán egy átmeneti, apróbb pénzügyi probléma volt. Az igazi ok a Beatport tulajdonosa az SFX entertainment, amely lényegében a csődöt megelőző állapotban van.A cég részvényei múlt hét csütörtökön mintegy...

 

A csőd után, az új tulajdonos vezénylésével aztán a Beatport gőzerővel dolgozott a „visszatérésen”, melynek első lépése volt, hogy a Beatport meg/fel-vásárolta a szebb napokat látott, de 2017 óta lényegében csődben levő Pulslocker nevű DJ-ket megcélzó szolgáltatást.

A Spotify és a Dropbox keresztezése Kaliforniából

A 2011-ben a Szilícium völgy kellős közepén, San Franciscoban alakult Pulselocker röviden a DJ-k tökéletes CD helyettesítőjének is nevezhető lenne. A Puleslocker segítségével ugyanis a DJ-k elkészíthetik mixeiket offline, majd pedig egy felhő alapú tárolóba feltöltve elérjék azokat  bárhonnan.

Indulásakor a szaksajtó a Spotify és Dropbox keresztezéseként aposztrofálta a szolgáltatást, nem véletlenül! A Pulselocker ugyanis tulajdonképpen 3 szolgáltatás együttese volt: egy a Spotify-hoz hasonló on-demand streaming szolgáltatás, egy felhő alapú szolgáltatás a DJ-k zenéinek tárolásához  harmadik elemkánt pedig egy pont a Beatporthoz hasonló online zeneáruházból.

Mivel a szolgáltatást  olyanok építették, akik maguk is  DJ-ként dolgoztak korábban, így az alapfeltétel volt, hogy a szolgáltatásban megjelenő és leérhető tartalmak után  a zeneszerzők,  kiadók megkapják rendben a jussukat. 

A Pulselocker abban is különleges volt, hogy az online áruházban vásárolt zenéket egy folderba menthettük le, amely folder aztán a fontosabb keverő szoftverek ( traktor, Serato, Virtual DJ) által elérhető volt.  Így maguk a dalok külön nem, de a szoftverek segítségével beilleszthetőek voltak  bármilyen mixbe.

pulselocker_main.png

Árazását tekintve a  Pulselocker árazása alapvetően az igényelt tárhelytől, azaz a tárolni kívánt dalok számától függött.  25 dal 10 dollárér 100 dal pedig havi 60 dollárért volt tárolható a szolgáltatásban.

A szolgáltatás sikere nyilván attól függött, hogy  mennyien fogják használni, és az alapkoncepció- azaz, hogy mindent egy helyen megtalálhatnak és elérhetnek a DJ-ék mennyire lesz vonzó.  Utólag persze könnyebb okosnak lenni, de azt kell mondjuk, a  potenciális célcsoport számára az ismertebb márkák- a Spotify, a Soundcloud, a Dropbox  és fonák módon maga Beatport- többet jelentettek, mint az egy helyre integrált szolgáltatási ajánlat.  

 

A  szaksajtó által leggyakrabban  a Spotify és Dropbox keresztezéseként aposztrofált szolgáltatás nagy technológai segítség volt abban, amit a Beatport a közelmúltban bejelentett.

beatport-link.jpg

A Beatport Link és a Beatport Cloud névre hallgató szolgáltatások célja nem kevesebb, minthogy maximálisan segítsék a DJ-ék munkáját, a streaming érában is. A Beatport Cloud szolgáltatás lényegen a Beatport évek óta  piacon levő és elérhető  elektronikus zenei letöltő szolgáltatásának kiegészítése, olyan funkciókkal, mint a korlátlan letöltésszám, a vásárlás történet vagy éppen akciós áron való zeneszám vásárlósok.  

A Beatport Cloud szolgáltatás is magában foglaló Beatport Link pedig  nem más, mint egy  online streaming szolgáltatás, a Beatport, piacvezető elektronikus zenei kínálatából, 128kbps és 256 kbps minőségben. Ha jobban gondoljuk, a Beatport egy HD streaming szolgáltatással  egyenértékű árazást vezetett be, ami a Dj-ék számára egészen kedvező, de akár  mezei elektronikus zene kedvelőknek is érdekes lehet!

A denveri cég ezen felül egy harmadik, nagy ugrást is megvalósított! Ez pedig a Dj hardverekkel való integráció!  Csakúgy, mint anno a Soundcloud esetében, a Beatport Link előfizető  DJ-ék, közvetlenül  a Pioneer már létező, DJM-REC alkalmazásán keresztül élő mixeiket közvetlenül tudják majd a Pioneer eszközökön lejátszani.

beatport_pioneer.png

 A Beatport az elmúlt évek agonizálása következtében sok tekintetben lépéskényszerben van, még az ugyancsak sok gondon magát átverekedő Soundcloudhoz képest is. A pénzügyi és tulajdonosi helyzet rendeződése után azonban   roham léptekkel indult el /vissza a piac vezető szerep felé. És ebben, ha jobban belegondolunk, jobb helyzetből indul mint Berlini vetélytárs, vagy akár az erre a piacra kacsingató streaming óriások. Mégpedig azért, mert míg a Soundcloud-ot a saját zenék terjesztésére szolgáló platformként kezelik a DJ-ék, addig  a Beatportot a zenék megvásárlására szolgáló helyként. Előbbiért nehezebbem utóbbiért könnyeben hajlamosak költeni…  

 

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr3414884018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása