Free Music!

Tovább nyomul az elektronikus zenében az Apple Music

2020. július 16. - Pléh Dániel

Amikor a zenei streaming szolgáltatásokról beszélünk, akkor alapvetően és egyre gyakrabban gigantikus zenei adatbázisokhoz havidíj ellenében való hozzáférés jelenik meg a szemünk előtt. Ez igaz is, de bizonyos zenei stílusok  esetében ugyanakkor komoly méretű fehér foltok vannak a szolgáltatók kínálatában.  

apple-music-android-nexus_1.jpg

Az egyik ilyen stílust az elektronikus zene jelenti, ami azért különösen fájó pont, mert az elektronikus zene népszerűsége egyre nő ,így az alapvetően nem szegmens alapon felosztott zeneipari bevételek között zenei stílus alapján ez nevezhető a jövő egyik legfontosabb szegmensének. Az is igaz ugyanakkor, hogy az elektronikus zenei tartalmak megjelenését és terjedését alapjaiban korlátozza  a DJ mixek zavaros világa és az a tény, hogy egy  átlagos  Dj mix közel 600 jogtulajdonos tartalmát érintheti , hiszen 25-30 dalt tartalmazhat, amelyek 20-30 jogtulajdonoshoz tartozhatnak.

Az Apple ezen a területen, azaz az elektronikus zenei tartalmak jogosítása terén mindig is aktív szereplő volt.  2016-ban, a  Dubset Media-val bejelentett együttműködés értelmében ugyanis  az eddig a legálisnak minősített szolgáltatásokban  nem elérhető DJ mixek is megjelennek majd, exkluzívan az Apple Music berkein belül.  

Az exkluzív zenei tartalmakra amúgy is nagy hangsúlyt fektető amerikai cég számára újabb fontos és nem utolsó sorban, svéd vetélytársa számára fájó exkluzív tartalompartnerral bővült partnereinek sora.

A partner ugyanis nem más, mint az elektronikus zene egyik legjelentősebb kiadója, a Ministry of Sound. A megállapodás értelmében  az MOS hivatalos Apple Music profilt hozott létre, ahol exkluzívan tesz közzé havonta frissülő tartalmait illetve ugyancsak exkluzívan lesznek elérhetőek a klasszikus Ministry of Sound lejátszási  listák.  

A lépéssel az Apple 2, de  lehet három legyet is üt egy csapásra. Egyrészt  egy nagy növekedési  potenciállal bíró, és egyelőre alapvetően nem a nagy streaming szolgáltatások által uralt szegmensben tesz szert az egyik legmenőbb tartalomra. Másrész az egyre inkább exkluzív tartalom fókuszú streaming audio piacon növeli eggyel az exkluzív tartalmainak számát. És végül, de nem utolsó sorban egy a nagy vetélytárs, Spotify által is kinézett területen tesz szert egyre nagyobb befolyásra.  

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr8114299837

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása