Free Music!

BRÉKING:jönnek a zenei videók a Facebookra

2020. július 30. - Pléh Dániel

A Facebook esetleges zeneiparba való belépésről lassan összeszámolni nem tudjuk annyi alkalommal, annyi lehetséges opciót felvonultatva írtunk. Ugyancsak hosszú-hosszú idő óta pedzegettük azt a lehetőséget, hogy a közösségi média óriása  esetleg a zenei videók lévén lépne be  zeneiparba,mint szolgáltató is, nem csupán,mint forgalom terelő cég.

facebook-headphones-768x512.jpg

Az eddig- amúgy egyre gyarapodó jelek után, most már, mint hivatalos, hogy augusztustól a Facebook zenei videó szolgáltatást indít.

A szolgáltatásról nagyon sok, alapvető fontosságú információt, - mi lesz a neve, ingyenes lesz-e a Facebook felhasználók számára stb.- egyelőre nem tudunk. Sok mindent tudunk ugyanakkor arról, hogy Mark Zuckerberg és cége hogyan is képzeli el  az eladók toborzását az új szolgáltatáshoz.

Mindez cseppet meglepően hangozhat, pedig a gyakorlatban egy nagyon is valós és megoldandó problémáról van szó. Hiszen - ellentétben a Youtube-al, a Facebook esetében nem a felhasználók töltik fel a videókat, hanem maga  Youtube illetve a zenei kiadók.

Pontosan emiatt a fundamentális különbség illetve amiatt, mert az előadók, zenekarok egytől egyig rendelkeznek Facebook profil oldallal, a Facebook az ilyen oldalaknak jelezte először az induló szolgáltatást.   

Egy előadónak nem kell mást tennie, mint  profil oldalának szerkesztő nézetében engedélyezni a zenei videók megjelenését.  Amennyiben így tesz egy előadó, úgy a profil oldalán automatikusan létrejön majd egy videók fül, ahol az elérhető zenei videói lesznek láthatóak. Bármilyen új  videó tartalom ugyancsak automatikusan ide kerül majd.

Abban a esetben, amennyiben egy előadó  maga nem hozza létre videó oldalát, úgy a Facebook magának platformon belül létrehoz majd egy gyűjtőoldalt a videóiról, ami azonban független lesz a Facebook profiljától!

A Facebook zenei videó szekciójának elindulása több szempontból is mérföldkő lesz a közösségi oldal életében.  Mert ugyan a Facebook a különböző platformokon a felhasználói számára elérhetővé tegyen zenei tartalmakat videókhoz illetve videók formájában.

Előbbiekre már több példát is láttunk az elmúlt bő 2 évben:

  • A Facebook Sync Live névre keresztelt megoldás szinte ponton úgy működik ,mint az azóta kínai tulajdonba került  Musical.ly , azaz  egy élő videó alá kiválaszthatjuk, hogy milyen zenei aláfestést is szeretnénk, ahol aztán a kiválasztott zenei és  az általunk  eljátszott mozdulatok alkotnak egységet.( márha..)
  • A Facebook lehetővé tette felhasználói számára, hogy az általuk feltöltött videók alá zenéket töltsenek fel. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy amikor a Facebookra feltöltünk egy videót, akkor értesítést kapunk majd arról, hogy az alatta hallható zenei tartalom ( már amennyiben van persze) a Facebook érvényben levő megállapodásai alapján felhasználható-e. Amennyiben igen, úgy a videó a zenével együtt jelenik majd meg, amennyiben nem, akkor pedig hang nélkül.
  • Az Instagram TV elindításával illetve azzal a lehetőséggel,  hogy az Instagramozók által feltöltött videók zenei alapot is kapjanak – az Instagram egy olyan területen lehet meghatározó szereplő, amelyet igazából egyetlen szereplő sem feltétlenül szeretne a jövőben magáénak tudni.

A következő és talán leglátványosabb lépés a fenti listából ugyanakkor eddig még nem valósult meg: a klasszikus értelemben vett zenei videóklipek  otthona a mai napig nem a Facebook, hanem a Youtube..Ez változhat meg alapjaiban augusztustól!

A kérdés pedig innentől fogva inkább csak az lesz, hogy a kiadók és a tartalom tulajdonosok illetve az együttesek mennyire használják majd aktívan a facebook adta új lehetőséget, lehetőségeket?

Ha és amennyiben igen, akkor bizony a Youtube- mint a piac jelenlegi domináns szereplője. akár lépéskényszerbe is kerülhet majd!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr616043154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása