Free Music!

A klasszikus zenét is uralná az Apple Music

2021. október 16. - Pléh Dániel

Amikor audio streaming szolgáltatásokról beszéltünk, beszélünk, akkor  közepes hangminőségű, alapvetően  könnyűzenei tartalmakról  beszéltünk. A növekedésre kényszerített szolgáltatások  idén aztán pillanatok alatt bevették a HD streaminget, azaz immáron lényegében az összes fontosabb  streaming zenei szolgáltatás HD minőségben kínálja tartalmait.

primephonic.jpg

A sok tekintetben harapófogóban levő Apple Music  most egy  kicsi, de annál fontosabb réteg számára tett nagy lépést azzal, hogy felvásárolta a Primephonic nevű szolgáltatót.

A lépés ugyanakkor biztosan nem azonal fogja éreztet jótékony hatását!  Sőt! A tranzakció értelmében  egyrészt  a Primephonic szolgáltatása szeptembertől megszűnt, ugyanakkor az Apple ígérete (csak)  az, hogy a jövő év során jelenik majd meg dedikált komoly zenei streaming alkalmazásával, amelynek nyilván az alapja majd a Primephonic lesz.

A Cupertinoi cég ígérete szerint addig, amíg a dedikált komoly zenei Apple alkalmazás nem készül el,  addig is törekszik majd arra,(..) hogy az Apple Music-on belül a komoly zenehallgatás élménye a lehető legjobb legyen.

Komoly zene

A Midia Research 2019-es jelentésében rajzolódott először ki az igazán plasztikusan, hogy a komoly zenei kedvelők egy a létező streaming audio szolgáltatások által nem vagy nem jól megszólított célcsoport! Különösen érdekes adat ( volt), hogy a klasszikus zenét hallgatók közel harmada 35  év alatti!

idagio-streaming-service-1-1574874204.jpg

Az elemzés azt is kimutatta, hogy maga az online klasszikus zenei piac nem mondható éppen nagynak maga 141 millió dolláros méretével. A piac Észak-Amerika által dominált, hiszen a 140 millió dolláros közel 60%-át a tengerentúli adja.

komoly_zene_media.jpg

A  jelenlegi piac tehát nem túl nagy, ez azonban nem azt jelenti, hogy a potenciális piac ne lenne az!

A klasszikus zene kedvelők jelenleg a Hagyományos megoldások- rádió, CD- mellett digitálisan elsősorban ingyenes szolgáltatásokon, elsősorban a Youtube-on hallgatnak komoly zenei tartalmakat.

 

Az Apple ígérete szerint első lépésként  maguk a Primephonic tartalmak- exkluzív tartalmak, lejátszási listák lesznek majd integrálva. Ezt követi majd  az Apple Music alkalmazás keresési logikájának átalakítását oly módon, hogy jobban támogassa a komoly zenei tartalmak esetében kulcsfontosságú gyűjtemény illetve szerző alapú keresést, illetve a komoly zenei tartalmak esetében lényeges extra adatok megjelenítését.  

Az Apple lépése sok tekintetben maximálisan érthető – lásd a Spotify kihívó pozíciójáért  folytatott egyre erőteljesebb harc, egyre nehezebb új előfizető akvirálás.A komoly zenei tartalmak azért is lehetnek fontosak az Apple számára, mert azok elsősorban az idősebbek körében népszerűek. Ez az a korcsoport amelyen pedig az Amazon nagyon erős ajánlattal van jelen és nagyon népszerű!    A gyorsaság ugyanakkor ahogyan ezt az Apple megtette, még a szakembereket is meglepte. A lépés célja egyértelmű: bővíteni az Apple Music használói körét, egy  rendkívül fizetőképes, ugyanakkor a minőségre és magéra az zenei tartalomra is igényes célcsoporttal!

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr3616690292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása