Free Music!

Egyre inkább a Facebook útját járja a Spotify

2022. június 19. - Pléh Dániel

Nem hiszem, hogy gondolta volna, Daniel Ek, amikor belevágott podcast birodalmának építésébe, hogy egyszer pont emiatt kerül a támadások kereszttüzébe. Amikor 100 millió dollárt fizetett a legnépszerűbb ( de jó eséllyel egyben legmegosztóbb tengerentúli podcaster,  Joe Rogan exkluzív jogaiért) akkor már talán.

spotify_joe_reagan.jpg

Mindezzel pedig- akarata ellenére- úgy tűnik, a Spotify kinyitotta Pandora szelencéjét! A svéd cég ugyanis azzal, hogy beengedte a podcastokat egyszerre technológiaiból  médiacéggé vált, ezzel nagyon sok problémát magára rántva. Hirtelen Mark Zuckerberg összes gondja, ellenvetése és félelme attól ,hogy as Facebook belépjen a tartalomiparba   Daniel Ek számára is valósággá vált.

Saját bőrén tapasztalhatja meg azt most a svéd cég ( és vezetősége), hogy míg a zenében nincsen ellenségeskedés az egyes stílusok rajongói között, a véleményvilágban- különösen abban az egyre polarizálódó véleményvilágban amiben élünk- a vélemény csoportok közötti viták, megvetés szinte mindennaposak.   

Most, 2022-ben már biztosan jobban, sokkal jobban érti, hogy a Facebook miért is szenved annyit, és lehet, mai fejjel  meggondolná a podcast piacra való belépést…A Spotify ugyanis sok tekintetben hasonló védekezésre kényszerül, mint amire Facebook kényszerült a politikai posztokban megjelenő  hamis információk miatt, csak az ő esetükben a Joe Rogan podcast volt a katalizátor.

A svéd cég ugyanis egy eddig a platformon belül nem ismert funkció,  tartalom moderáció bevezetéséről volt kénytelen dönteni! Jobb megoldás híján a svéd cég is létrehozott egy tanácsadó testületet ( hivatalos nevén  Safety Advisory Council) annak érdekében, hogy megfeleő, sőt a lehető legideálisabb moderációs döntéseket hozhassa meg. A testület 18 tagból áll, akik háttere roppant különböző, ezáltal is  garantálva, a küönbpz ltásmdok bekerülését a javaslataokba. A testület ugyanakkor- szemben  Facebook esetével- ugyanakkor konkrét döntéseket nem hoz majd, csak irányelveket fogalmaz meg!    

A lépés sok tekintetben fájdalmas Daniel Ek számára, de több okból is elkerülhetetlen vagy legalábbis nehezen elkerülhető volt.  Ugyanakkor van egy pozitív, jövőbe mutató szála is, nevezetesen az, hogy a svéd cég inden jel szerint minden eddiginél erőteljesebben szeretne majd elmozdulni a felhasználók által generált ( nem teljesen) professzionális tartalmak felé, a podcastokon túl is.

Mindezt- azaz ezeknek az újfajta tartalomtípusoknak a platformba illesztését-  ugyanakkor úgy, hogy jelenlegi a bevételeit a lehető legkevésbé veszélyeztesse. Nem lesz egyszerű feladat, sőt megkockáztatom, sokkal nehezebb lesz, mint hogyan azt jelenleg a Spotify-on belül bárki gondolja…

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr9317861429

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása