Free Music!

Youtube klón csak zenei videókból?

2009. március 08. - Pléh Dániel
Úgy tűnik újabb állomásához érkezett a Youtube és a zenei kiadók zenei videok körüli perpatvara. Ezúttal azonban úgy tűnik a felek a parttalan vita helyett a megoldáskeresésre helyezték, helyezik a hangsúlyt.
 
A zene és a zenei videok hónapok óta a Google számára is egyik legégetőbb megoldandó problémát jelentik. Megtekintés számban a legnépszerűbb tartalmak közé tartoznak, hirdetési bevételt azonban nem, vagy a tervezettnél lényegesen kisebb mértékben képesek generálni,ezzel nem csak a Google hanem a tartalomtulajdonosok számára is csalódást okozva. Nem véletlenül fogalmazott tehát a közelmúltban egy konferencián Eric Schmidt a Google vezérigazgatója, úgy hogy a zenei videoklipek esetében hasonló forradalmi és az iTunest ostromló szolgáltatás kialakítására lenne szükség.
 
A kiadók véleménye sok tekintetben hasonló, s talán pont ez vezetett az érdemi tárgyalásokhoz, a parttalan vita folytatása helyett. Doug Morris, a Universal mindenható és rendkívül proaktív ura szerint a zenei videokban rejlő lehetőségeket egy nagy videomegosztón elhelyezett zenei videok nem képesek  kiaknázni. A zenei videokat teljesen önállóan kezelő, valamint egyéb, az előadókhoz tartozó tartalmakat is kínáló zenei vidosite a hirdetők számára is lényegesen nagyobb értéket képvisel. A közös portál pontosan ezt a célt szolgálná.
 
A tárgyalásokhoz köze állók névtelen informátorok szerint, a Vevo munkanéven futó projekt célja, hogy  elősegítse a Youtube minőségi videókat kiemelő és azok hirdetési termékké szervezéséhez kapcsolódó erőfeszítéseit, mindeközben pedig  támogassa a kiadók (illetve a projektet kiadói oldalról erőltető, Universal) számára egy saját maga által is használható videoplatform létrehozását.
 
A tárgyalások jelenlegi állásuk szerint abba az irányba mutatnak, hogy a MySpace Musichoz hasonlóan a megoldászállító-jelen esetben a Google és a Youtube- illetve a tartalomtulajdnos(ok) egy közös céget hoznának létre, a bevételek leghatékonyabb megosztása, a stratégia kérdések közös szabályozása, valamint a tartalomköltségek csökkentése érdekében.
 
Mindez az egyik oldalon tehát egy újabb, a MySpace musichoz hasonló komolyságú, csak a zenei videokra alapozó oldal megszületést vonhatja maga után, evvel a zene videók monetizálása hosszú idő után végre megoldódhat. Ugyanakkor kérdéseket is felvet, a MySpace Music és a News Corp valamint a kiadók által létrehozott közös cég a független kiadói tartalmakat gyakorlatilag mellőzi a szolgáltatásból (pénzügyi értelemben egyértelműűen hátrányba helyezve a független kiadókat ) s a Google és a kiadók által létrehozandó közös cég esetén a zenei videok esetében is ez a veszély fenyeget.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr34984331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása