Free Music!

A válság első zenei áldozata-bezárt a Spiralfrog!

2009. március 23. - Pléh Dániel

 

A világgazdasági válság  kivétel nélkül minden gazdasági szektorban érezteti hatását. A digitális zeneterjesztésben, mint alapvetően innovációra utalt informatika szektorban leginkább az új projektek visszafogása jelzi a válságot. Másodlagos hatásként, mint a hirdetések által egyre jobban befolyásolt iparág, a marketingköltségek visszafogása  is érezteti majd hatását, elsősorban a streaming szolgáltatások, amúgy is meglehetősen gyenge lábakon álló piacán.
 
Ez utóbbi területen különösen nagy veszélynek vannak kitéve a tavalyi évben indult, jórészt kockázati tőkéből gazdálkodó szolgáltatások, mint a Lala, az Imeem vagy  Qtrax. S a pénzügyi válság első digitális zenei áldozata is ebből a körből kerül ki, az anno szép reményekkel indult, ex-Napster tag Joe Mohen  vezetésével létrejött Sprialfrog.
 
A Cnet információi szerint pénteken, helyi idő szerint délután 4 órától nem elérhető a szolgáltatás.  Informátoraik szerint a leállás végleges, s oka az, hogy a zenei startup nem volt képes újabb 9 millió dollárt szerezni befektetőktől.  
 
Kár érte, hiszen a meglehetősen nehéz kezdet, a belső viszályok után, szép lassan a majorok is csatlakoztak, s így reális és élvezhető méretű zenei katalógust használhattak a látogatók, a szolgáltatás minden korlátával együtt.
 
A Sprialfrog kivonulása természetesen sajnálatos, még sajnálatosabb ugyanakkor az a várható folyamat, amely a tavaly indult zenei startupok többségét előreláthatólag elsodorja majd, s hosszú évekre a legnagyobb médiacégek és a kiadók  nyugodt, ámde lényegében felesleges területévé teszi a digitális zenét.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr591020720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása