Free Music!

A streaming szolgáltatások tündöklése és bukása III.: Gondok a Myspace Music-nál

2009. május 06. - Pléh Dániel

 

A streaming szolgáltatásokat bemutató soroztatunk talán legfontosabb szereplője, a News Corp. és  négy nagy  kiadó közös gyermeke, a MySpace Music. A szolgáltatásról többször is írtunk már a közelmúltban,mind a digitális zenefogyasztás talán legfelhasználóbarátabb  és üzletileg is legéletképesebbnek tűnő képviselőjéről.
 
Úgy tűnik azonban, hiába a rendkívül impresszív használati adatok, a MySpace Music üzletileg nem produkálja azokat a számokat, melyeket a tulajdonosi kör, elsősorban persze a kiadók reméltek megalkotásától.
 
Ezeket a negatív híreket  a közös cég legutóbbi igazgatósági üléséről kiszivárgott hírek táplálják  ahol a kiadók a Courtney Holtnak, a MySpace Music nemrég megválasztott vezetőjét állították pellengére a bevételek tervezettől való elmaradása miatt.
 
A szakember biztosította a kiadókat, hogy a szeptemberben indult site folyamatos fejlesztés alatt áll, s a News Corp. és csapata mindent megtesz annak érdekében, hogy újabb, a portál a MySpace közösségi életébe jobban integráló, a kereskedelmi bevételeket növelő megoldásokat dolgozzanak ki és vezessenek be.
 
A megbeszélésről név nélkül tájékoztató források alapjában véve konstruktívnak írták le a megbeszélést, más források ugyanakkor hevesebb eszmecserékről számoltak be.

 

Akármelyik verzió is az igaz,  a kiszivárgott hírek egyértelműen azt sugallják, hogy az üzleti modell, mely a streaming szolgáltatásokat körülveszi továbbra is megfojtja a szolgáltatásokat, még akkor is, hogyha a tartalomtulajdonosok saját maguk is a kockázatviselők között vannak. A MySpace Music esetleges bukása ugyanakkor beláthatatlan következményekkel járna a digitális zenére nézve. A Pay per track modellek láthatóan és formátumtól függetlenül nem képesek a CD eladások csökkenéséből származó bevételkiesést ellensúlyozni, a streming modellt alkalmazó startupok sorra mennek csődbe a gazdasági válság okozta médiabevételcsökkenés miatt. Abban az esetben, hogyha az ingyenes modellek és a nagy közösségi siteok integrációja sem képes életképes megoldást eredményezni,úgy a digitális zeneterjesztés léte is megkérdőjeleződhet.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr641105769

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása