Free Music!

A Warner videók visszakerülésének ára

2009. szeptember 30. - Pléh Dániel

Ugyan a megállapodás közelségéről már napok óta keringtek pletykák az iparágban illetve a fontosabb online technológiai blogokban, tegnap a Google egy videókonferencia keretében be is jelentette, hogy hosszas viták és egyeztetések után, visszakerülnek a Warner Music tartalmai a Youtube-ra.  
 
A megállapodás értelmében valamennyi Warner videó visszakerül a videómegosztóra. A kiadó saját maga is értékesítheti a prémium (saját maga által feltöltött) illetve a User Generated videók esetében a hirdetési felületeket, a részesedést tekintve pedig jelentős  elmozdulás érzékelhető a kiadó javára.
 
A megállapodás két tekintetben is rendkívül izgalmas. Egyrészt a Youtube prémium tartalmak kialakítására való törekvésének egyik konkrét előjele lehet. A prémium megjelenésekről (pl. skinezett player oldalak) a hírek szerint a Warner és q Youtube már meg is kezdte az egyeztetéseket, a legmegfelelőbb megoldás megtalálása érdekében.
 
Nagy és nyitott kérdés ugyanakkor, milyen következményekkel jár mindezt a Youtube és a Universal közös gyermekére, a prémium zenei videótartalmakra építő zenei portál sorsát illetően. A zenei videók player oldalainak skinezhetősége, a hirdetési felületek felett való nagyobb kontroll egyaránt  ellenérdekeltté teheti a Warnert a Vevo-hoz való csatlakozásban. Elképzelhető az is, a Warner számára csak egy újabb, kedvezőbb feltételeket biztosító, a hirdetők elérésben hatékonyabb lehetőséget biztosít. Érdemes szem előtt tartani, hogy a 4 nagy kiadó közül a Warner videóklipek megtekintési számai a legalacsonyabbak közé tartoznak, így hirdetői szempontból teljesen más kategóriát képviselnek, mint a Universal, vagy az újonnan csatlakozott SONY tartalmak. A Vevo-ban való Warner részvétel esetén pedig újabb hirdetők bevonására lenne lehetőség a prémium tartalmak újfajta prezentálásának segítségével. Ez pedig elem érdeke a kiadónak…
 

Ha nem a Warner és a Youtube oldaláról tekintünk a megállapodásra, akkor az természetesen egy jó és üdvözlendő lépés. Többször leírtuk mér itt is, hogy a zenei videók monetizálásában a kiadók és a videómegosztók teljesen egymásra utaltak, a hirdetőkért folytatott harcban, még akkor is, hogyha ezt egyik oldal sem szívesen ismeri el.

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr471416520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása