Free Music!

Megkezdődött a zenei videómegosztók harca!

2009. december 26. - Pléh Dániel

A Hulu és a Youtube viszonyát eleddig igazából csak a végtelenül elkötelezett Hulu kedvelők jellemezhették harcnak, hiszen gyakorlatilag minden lényeges mutatóban (legyen az látogatószám, hirdetési bevétel) a Youtube vezetetett és vezet.

A videók monetizálásról kapcsolatos vélemények azonban olyan irányba változtak, hogy tulajdonképpen maga a Youtube az, amely úgy döntött, a Hulu irányába mozdul el. Ennek első lépése volt, az oly sokáig messiásként emlegetett, de egyelőre, alapvetően kudarcnak tűnő vevo projekt.  
 
A projekt, melynek kapcsán támogatásáról  többször is említettük, úgy tűnik megoszlik a major kiadók véleménye. A Universal, majd pedig a SONY csatlakozott hozzá, az EMI és a Warner azonban ilyen vagy olyan okokból nem vagy csak részben csatlakozott. S ha mindez nem elég, a napokban érkezett hír alapján úgy tűnik, a Warner sokkal inkább a Hulu-val képzeli el a szoros együttműködést, mint a Google-l és annak videómegosztó oldalával…
 
A Hulu-val között megállapodás keretében a Warner Music és előadói egyedi előadói oldalakon jelennek majd meg a Hulu oldalain, ahol mindezeken felül interjúk, koncertbeszámolók valamint egyéb exkluzív videótartalmak is elérhetőek lesznek, igaz a jelek szerint egyelőre csak a kiadó húzó előadóitól.
 
Úgy tűnik ez lesz a legneuralgikusabb pontja a Hulu jövőjének, a zenei videók terén. A két legnagyobb vetélytárs, a Youtube/Vevo duó illetve a MySpace ugyanis komplett videókatalógusokkal próbál a netezők, no és persze a hirdetők kedvében járni, ezzel szemben a Hulu egyértelműen az exkluzív, egy-egy méá befutott, mainstream előadókra koncentráló videótartalmakat részesíti előnyben. Nagyon leegyszerűsítve, egy adott tartalomkategórián (zene) belül a long tail illetve a jól kiválasztott tartalmak értékesíthetősége és népszerűségének verseny kezdődik meg.  Nem tévedünk nagyot, ha kijelentjük, 2010-ben a web videó erről fog szólni. Érdekes lesz!!

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr961617143

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása