Free Music!

Zeneáruházat indít a Hungaroton

2011. május 02. - Pléh Dániel

 

Zeneáruházak terén A track.hu és a songo kimúlása után meglehetősen gyéren áll a magyar web, olyannyira, hogy aki ma, legálisan zenét szeretne vásárolni és letölteni az ezt bizony nem teheti meg, trükközés, kiskapuk nélkül.  
 
S ugyan a piac és a kereslet roppant kicsi, a kínálati árt és a keresleti ár fényévekre vannak egymástól, ennek ellenére szomorú, hogy még a lehetőség sincsen meg arra, hogy teljesen legálisan, széles repertoárból válogatva vásárolhasson zenét, akinek ez a furcsa szokása megmaradt.
 
A hajdan volt legnagyobb magyar zenei kiadó (maradványa) a Hungaroton, miután az iTunes-on is elérhetővé tette teljes katalógusát, a hírek szerint hamarosan saját zeneáruházat indít Az áruház a korábban is élő Hungaroton shop-ot váltja majd fel, s a zenei tartalmak DRM mentesen, MP3 formátumban lesznek letölthetőek.
 
A probléma nem is ezzel van (bár a vannak akiknek csak a FLAC a jó..) hanem a kínálattal. A Hungaroton, magyar szinten termetesnek nevezhető, 50 000 dalból álló repertoárja egy zeneáruház esetében gyakorlatilag minimálisnak nevezhető. Márpedig a repertoár nem fog növekedni, hiszen a Hungaroton új kiadványokkal rendkívül ritkán jelentkezik.
 
A kis méretű  és alapvetően archív jellegű repertoár, a korlátozott vagy meg sem levő növekedési lehetőségek együttvéve túl sok jóval nem kecsegtetnek az áruház számára. De azt gondolom, nem járunk messze az igazságtól, ha inkább egy CD-s webshop kiváltásáról beszélünk ezen esetben. Ennek a célnak teljesen megfelel majd az áruház. A bevételek jó eséllyel kis mértékben még talán nőnek is majd a szabad letöltés miatt, a raktározási, postai és egyéb költségek pedig jelentősen csökkenthetőek.  Ennyi. Semmivel sem több, sajnos.  

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr492873092

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása