Free Music!

A mélységből a csúcsra-A Pandora a tőzsdén

2011. június 20. - Pléh Dániel

Mindenfajta elfogultság nélkül ki merjük jelenteni, hogy az elmúlt évek leghihetetlenebb és egyben legcsodálatraméltóbb zeneipari története a Pandora megmenekülése.

2009-ben a magas jogdíjak miatt a cég hosszú ideig az amerikai szenátussal is harcban állt, nem is titkolva, a számára kedvezőelen jogdíjmegállapítás esetén rövid időn belül kénytelen lesz felfüggeszteni a működését.
 
Ehhez képest a kaliforniai cég azóta 80 milliósra hízlalta használói bázisát, mintegy a felét birtokolja a teljes amerikai on demand rádiós piacnak és a 20 leghallgatottabb rádióállomás között van, beleértve a földi rádióadókat is.
 
A cég sikere alapvetően három tényezőre vezethető vissza:
 
1. Mobil terjeszkedés: Indulásakor és még az után. Is évekig 10% alatt volt a szolgáltatást mobiltelefonról használók aránya. Ma ez 50%. A minél több platformon való használatot maga a cég is próbálja erőltetni, pl. az autó gyártókkal való stratégiai együttműködések révén.
2. Sikeres hirdetési stratégia: A legfontosabb bevételi forrás a cég számára természetesen a hirdetési bevételek jelentik. Azok a hirdetési bevételek, melyekért nagyon meg kell küzdeni minden területen, de talán legjobban a freemium modellben működő zenei szolgáltatók esetében. A Pandora azonban egyrészt szinte tökéletes targetálhatóságával, másrészt pedig óriási látogatói és felhasználói bázisával a globális hirdetések esetében is jó célpont!    
3. Növekvő felhasználó szám: A rádiót használók száma folyamatosan növekszik, ez tulajdonképpen természetesnek mondható. Ami ellenben nem az az, hogy a kaliforniai cég rendkívüli hatékonysággal képes a nem fizető felhasználóit( 2008-as 4 %-ról idén 24%-ra növelte) a fizető szolgáltatás irányába terelni.
 
Ilyen előjelekkel készültek a tőzsdére menetel napjára Tim Westergren és csapata. A hangulat sok szempontból pozitívnak, de sok szempontból kockázatosnak is volt nevezhető. Mindenképpen pozitív jel volt, hogy a potenciális befektetők várták a Pandora piacra lépését.  Az elmúlt bő fél évben megerősödött, sokak által második dotkom lufinak is becézett piaci hangulat a Linkedin parkettre kerülésével tovább erősödött. És bár mindenki a Groupon-t és a Facebook-ot várja, jelenleg a Linkedin illetve a Pandora az, amely megvásárolható.   A Groupon körüli kétségek, az amúgy is egyre borúlátóbb tőzsdei hangulat ugyanakkor hatalmas veszélyeket is rejtegetett magában, különösen egy nagyon labilis iparág, újonnan tőzsdére lépő képviselője számára.
 
 
A szerda óta eltelt három kereskedési napi biztosan nem hosszabbította meg a Pandora vezetőinek várható élettartamát, Ízelítőt kaptak abból, milyen is az igaz tőzsdei hullámvasút.   A 12 dolláros nyitóárhoz képest az első kereskedési napon a 20 dolláros magaslatokat is megjárta, hogy aztán drámai és gyors zuhanás után, két nap alatt a bevezető ár alá zuhanjon.
 
Három nap után persze kár lenne feladniuk- 2008 után nem is tennék ezt egykönnyen- tény azonban, hogy a cég tőzsdei megítélése vegyes. Mert ugyan a bevételi kilátások fantasztikusak-  2015-re a jenlegi 260 mlilió dollár körüli éves bevétel meghaladhatja majd az egymilliárd dollárt-  a nyereségesség azonban mindennek ellenére kétséges marad. Ez a zeneiparban tevékenykedők számára nem meglepő, a befektetők számára azonban riasztó információ.  
További kockázatot jelent, hogy a cég legnagyobb bevételi forrása, a hirdetési bevétel a webről a mobil illetve autóban való rádióhallgatás miatt egyre inkább audio hirdetésekre korlátozódik majd, melynek a hatékonysága lényegesen alacsonyabb a webes display hirdetéseknél.  
A pénzügyi elemzők pesszimizmusa ellenére mi a magunk részéről egyrészt gratulálunk, másrészt pedig szurkolunk a továbbiakban is. És hiszünk abban, hogy az felhő alapú szolgáltatások belépésével az on demand rádiók ismertsége és használata igazából csak nőni fog. De leginkább abban hiszünk és reménykedünk, hogy nem is olyan hosszú távon a webes, on demand rádiók átvehetik végre az bon air rádiók helyét a zenei disztribúciós folyamatban.  Valljuk meg, ezt már régóta megérdemelnék..

 

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr902990810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása