Free Music!

A SONY-n bukott el az Apple rádiója

2012. október 02. - Pléh Dániel

Szeptember 12-én nem jelentett be semmilyen, igazán érdemi zenei szolgáltatást az Apple, ez ma már történelem. A fontosabb kérdés az elmaradt bejelentés után inkább az, hogy tervez-e valamit Tim Cook és az Apple, vagy valóban az a feltételezés állja meg a helyét, hogy a míg az iTunes ennyire dominálja a pay per track piacot és amíg a streaming „vetélytársak” bevételei ennnyire elenyészőek az Apple bevételeihez képest, addig nincs szükség nagyobb lépésekre, mint az iTunes redesign.

A napokban megjelent újabb információk alapján ugyanakkor a cupertinoi cég valóban dolgozik egy újfajta streaming zenei szolgáltatáson, amelynek szeptemberi meghiúsulását csak a tartalomtulajdonosokkal való tárgyalások kedvezőtlen alakulása hiúsította meg. A többes szám ez esetben nem is feltétlenül indokolt,. Hiszen gyakorlatilag egyetlen kiadóról, az immáron a világ legnagyobb zenei kiadójának számító SONY/ATV-ről van szó.

apple_radio2.jpg

Arról a kiadóról, amely egyrészt a Universal mellett az EMI másik részének, a zeneműkiadói részlegnek a vásárlója, másrészt pedig arról a kiadóról, amely a nagy kiadók közül elsőként  kiszáll a kiadói közös jogvédő szervezetekből. 2013 január elsejei hatállyal. Mindez azt jelenti, hogy az eleddig a közös jogvédő szerbeztek hatálya alá tartozó szolgáltatások esetében sem lesz elég megállapodni - illetve befizetni a megállapított díjat- a jogvédőkkel, hanem a SONY tartalmaira minden egyes esetben közvetlenül a kiadóval kell megállapodni. Anélkül, hogy nagyon eltérnénk cikkünk alanyától, az Apple-től, mindez a jelenleg a DMCA hatálya alatt működő illetve nemzetközi szinten a hanglemezkiadói szövetségeknek (pl. itthon a MAHSZ) átalánydíjat fizető szolgáltatások végét jelentheti, hiszen a kiadók az ilyen jellegű szolgáltatásokra is egy a streaming szolgáltatásokhoz hasonló díjazás bevezetését szorgalmazzák., szorgalmaznák.

A jelen helyzetben természetesen nem ez volt a fő oka a tárgyalások megakadásának, hanem az Apple által tervezett speciális funkciók miatt szükséges valamennyi kiadóval a megállapodás. Ezen kiadói tárgyalások rendben is zajlottak, leszámítva a SONY/ATV esetében, ahol a sikertelenségnek nyilván stratégiai okai is vannak. Ez támasztja alá az is, hogy a hírek szerint a SONY vezetője, Martin Bandier és az Apple eseményekről már megismert Eddie Cue ( szoftver és tartalomfejlesztési vezérigazgató-helyettes)  között igen jól haladtak a tárgyalások és smemi nem utalt arra, hogy ne lenne lehetséges az iOS 6-al és az új iTunes-al együtt bemutatni az új szolgáltatást.

A tárgyalások ugyanakkor nem szakadtak meg, tehát jó esély van arra- hogy akár még idén- egy  frissítés részeként megjelenjen az újfajta szolgáltatás. Érdekes módon mindez sokkal inkább érdeke a kiadóknak, mint az Apple-nek. Az Apple alapvetően kivárhat az új zenei szolgáltatás vagy a meglevő zenei szolgáltatásainak drasztikus átalakításával, a kiadók számára ugyanakkor fontos lenne, hogy a rendkívül népszerű on demand rádió szolgáltatások sokkal inkább integrálva legyenek a fizetős zenei szolgáltatásokkal.  Ehhez pedig az utat az Apple vagy a Spotify vagy a hasonló szolgáltatók jelenthetik és nem a Pandora.

[Update]: Egyes hírforrások ugyanakkor azt állítják, hogy  messze nem csak a SONY szignója hiányzik a szolgáltatás indításához. Az Apple ugyanis azt a tárgyalási stratégiát választotta, hogy először a DMCA alapján szükséges licenszeket próbálta megszerezni, a módosított funkcionalitású szolgáltatás terveihez. Azon kiadók esetében akik nem mentek ilyen funkcionalitással bele, azokkal kezdett közvetlen tárgyalásokat  Eddie Cue és csapata. Elsőként természetesen a major kiadókkal és aztán amennyiben szükséges a függetlenekkel. A források szerint az Apple fő célja, hogy a Pandora-nál semmiképpen sem rosszabb, sőt annál valamivel előnyösebb megállapodásokat kössön úgy, hogy azok a Pandora-hoz képest megnövelt funkcionalitásra vonatkozzanak.

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr434809231

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása