Free Music!

Nem jelentett be zenei szolgáltatást az Apple- meglepetés mindez?

2012. szeptember 19. - Pléh Dániel

Az Apple idestova egy hete sok mindet bejelentett- iPhone5, új iTunes- de egy a Pandora-hoz hasonló online rádiót vagy éppen streaming szolgáltatást nem.  Lehet, ezen sokan meglepődnek, de fundamentumait tekintve nincsen semmi meglepő abban, hogy az Apple nem jelentkezik újabb zenei szolgáltatással, szolgáltatásokkal, pedig akár meg is tehetné, hiszen többszörösen megerősített hírek szerint is technológiailag már régóta készen állnak egy streaming szolgáltatás indítására.

Nagyon sokan nagyon örülnének neki, ha megtenné, hiszen ezzel egy mozdulattal válna a streaming- vagy éppen az online rádió, vagy a kettő együtt- mainstream-mé. Az Apple marketing gépezete- ugyanúgy, mint anno a gyakorlatilag nem létező zeneletöltést, egy szempillantás alatt hozna létre egy tömegek által kedvelt és használt zenei terméket.

apple_120912.jpg

Akkor miért nem teszi meg ezt, a tulajdonképpen apró lépést az Apple?  Mert nincsen rá szüksége! Egyelőre egészen biztosan nem.  A pay per track piac világszinten növekszik- méghogyha egyre kisebb mértékben is , ezt a piacot pedig továbbra is  az Apple uralja; több, mint 70%-os piaci részesedéssel. A  streaming piac növekszik, azonban jelenleg még nincsen abban a helyzetben, hogy érdemben összemérhető legyen a pay per track piaccal.

A Tim Cook által átvett cég abban az esetben  lépne,  hogyha a kettő közül- streaming piac és vetélytársak megerősödése, iTunes bevételek csökkenése- legalább egy, de inkább a kettő egyszerre, párhuzamosan következne be.

Az Apple belépése a streaming piacra természetesen roppant zajos és látványos lesz,lenne. Egy 435 millió ügyféllel rendelkező cég  pillanatok alatt építhetne fel akkor előfizető tábor, ami a mostaniakkal össze sem érhető. Maga a szolgáltatás is csak elemeiben hasonlítana a ma ismert streaming szolgáltatásokhoz. Egyrészt mivel az Apple egész biztosan integrálná azt felhő alapú szolgáltatásával, másrészt pedig amivel a jelenlegi freemium modell jó eséllyel eltűnne, hiszen az Apple médiaértékesítésben nem mondható erősnek, ellenben a fizetős ökoszisztémák létrehozásával.

 A pay per track szolgáltatásokat, illetve a streaming vetélytársakat szinte egyik pillanatról a másikra ölné meg az új szolgáltatás.  A kiadói bevételek struktúrája is drasztikusan megváltozna. Jó lenen ez mindenkinek? biztosan nem, bár azt gondolom, a zenekedvelők jól járnának  a szolgáltatással. A zeneipar viszont biztosan nem lenne ár többé ugyanaz, mit ami a 90-es években volt és ezzel mind a kiadók, mind az Apple tisztában vannak. Steve Jobs forradalmi hevülettől vezérelve elképzelhető, hogy  belevágna egy ilyen kalandba, a sokkal  finomabb, óvatosabb, a tartalom üzletben annyira nagy perspektívát nem látó , az Apple-t inkább  hardvargyártóként elképzelő Tim Cook viszont nem fog. nem fog, amíg nem lesz rákényszerítve. Ez pedig nem ma lesz...

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr564777522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása