Free Music!

Újabb befektetések a Spotify-ban

2012. november 15. - Pléh Dániel

Az várható volt, hogy a Deezer megerősödése a Spotify-t lépéskényszerbe hozza, hozhatja. Elsősorban azért, mert a  Deezer így az elmúlt egy évben megszokott tempóban folytathatja nemzetközi terjeszkedést, melynek sorában most már szinte óhatatlanul is olyan piacok következnek, következhetnek, melyek méretük, a bennük rejlő piaci potenciál miatt már fontosak lehetnek - akár csak hosszabb távion is- a Spotify számára is!

Mindemellett a svéd cégnek még egy problémát meg kell oldania: működésének finanszírozását! A folyamatos működési veszteségeket illetve az amerikai terjeszkedést egyszer már, egy harmadik befektetést kör meghirdetésével fedezték. A 2012-es év várható veszteségeit, illetve a Deezer megváltozott helyzete miatti agresszívabb terjeszkedési politika fedezetét azonban egy újabb befektetési körrel kellett biztosítani.

A hírek szerint ez a befektetési kör zárulhat le hamarosan, 100 millió dollár újabb befektetői tőkét biztosítva a svéd cég számára. A befektetők között több neves cég megtalálható lesz majd a hírek szerint, a Spotify értéke pedig 3 milliárd dollár körül lesz a befektetések és a hozzájuk kapcsolódó tulajdonrész alapján.

Mindez azért érdekes, mert a legutóbbi- ez év tavasszal lefolytatott-- befektetői kör során  még 3.5-4 milliárd dollárra értékelte a svéd cég magát és ennek megfelelően árazta be a potenciális tulajdonrészek értékét.

spotify_deezer.jpg

 Mostani értékbecslés több tekintetben is reálisabban tűnik, méghogyha feltételezhetően az elmúlt hónapok negatív tőzsdei fejleményei okozták is. A mostani értékbecslés nem csak emiatt reálisabb, hanem a közelmúltbeli Deezer akvizíció miatt is. A hírek szerint az október Acces Industries általi tulajdonrész vásárlás a Deezer értékét nagyságrendileg 665 millió dollár körülire taksálta .Ha a két szolgáltató prémium- azaz fizető- előfizetőinek ismert számából indulunk ki, úgy  a Spotify értéke alig több, mint a kétszeres lehetne a Deezer értékének, ez pedig valahol 1.5 milliárd dollár környékén jelölné ki a svéd szolgáltató értékét. Ha ezt nézzük, a 3 milliárdos értékbecslés még mindig a prémium kategóriába helyezi a céget, bár az is igaz, hogy a tengerentúli piacokon való, alapvetően sikeres jelenlét erre azért alapot is ad. A másik ok magában a piac sajátosságaiban rejlik. A streaming piacon igazán komoly szereplő jelenleg kettő van, ebből az egyik a Spotify. A piac belépési korlátai magasak, olyannyira, hogy azok még a nagy médiacégek számára sem egyszerűen megugorhatóak.

A potenciális  újabb befektetői kör megvalósulásával a svéd cég (is) elkezdheti világ méretű terjeszkedését. A hírek szerint 2013-ban a fő célpont Latin-Amerika illetve Európa lesz, amely által a streaming piaci versen igazán globálissá válik, válhat. Az erősödő verseny pedig erősödő szereplőket, erősödő érdekérvényesítési képességet jelenthet, ami a befektetők számára igen pozitív üzenet…

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr294902452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása