Free Music!

A Google Play európai megjelenésének igazi jelentősége

2012. november 21. - Pléh Dániel

A Google bejelentése, miszerint megállapodott az Armonia nevű euróiak közös jogkezelő entitással, igazából nem miatt lényeges lépés, hogy ezáltal egyrészt az amerikai piacoknál előbb, másrészt pedig Európa újabb 35 országában lesz elérhető a cég felhő alapú szolgáltatása, 5.5 millió dallal. ( ami jegyezzük is meg gyorsan, lényegesen kevesebb, mint a többi szolgáltatónál elérhető  átlagosan, 15-20 millió dal..)

google-play.png

A megállapodás tényénél lényegesen fontosabb, hogy ez egy újabb és roppant fontos lépést jelent az összeurópai jogkezelés irányába.

Az Armonia-t a francia, az olasz valamint a Sony dél-amerikai jogkezelő szervezete, valamint különálló entitásként a Universal Music Group hozta létre. Az európai unió hosszú idő óta támogatja és ösztönzi az ilyen jellegű szerveztek létrehozását, hiszen az egy  közös pán-európai jogkezelő szervezet lényegesen vonzóbbá tenné az öreg kontinenst a tengerentúli szolgáltatók számára.

A fő probléma ugyanis nem az internet ellátottsággal vagy éppen a fizetőképes kereslettel van- bár ezek sem a legerősebbek- hanem azzal, hogy  minden egyes országra,  külön megállapodást kell(ene) kötni, ami rengeteg energia, a fenntartása pedig rengeteg pénz.  

Az irány tehát bíztató, az egyszerűség felé most, ugyanakkor az is tény, hogy már létezik egy, az alapvetően az északi , skandináv országok által támogatott másik direktíva.  Így hosszú távon ezeknek, a több országokat képviselő jogkezelő szervezeteknek az unióját is meg kell majd teremteni, ha valóban az a cél, hogy egy az amerikaihoz hasonló, föderatív jogkezelő szervezetet és  zenei piacot szeretnének létrehozni.

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr864917253

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása