Free Music!

Metallica életmű a Spotify-on

2012. december 11. - Pléh Dániel

A Spotify pénteki médiaeseményén a megújult és több új funkciót kapó desktop alkalmazás, az ígéretesnek mutatkozó tengerentúli és globális felhasználó számok mellett egy igazi meglepetést is tartozatott az újságírók számára. A meglepetés pedig valóban igazi meglepetés volt,amire senki, de senki nem számított.

Maga a meglepetés pedig nem volt más, mit Lars Ulrich, a Metallica dobosa és egyben gazdasági minisztere, akik Sean Parkerrel és Daniel Ek-el együtt jelentette be, hogy a Metallica tartalmai is elérhetőek lesznek a Spotify folyamatosan növekvő zenei adatbázisában, sőt a Metallica egyike lesz azon hírességeknek, akik segítenek majd a svéd zenei szolgáltató új közösségi funkcióinak népszerűsítésében.

metallica_spotify.jpg

Mindezt két dolog tette lehetővé- Egyrészt, hogy Ulrich és Parker félretették a Napster óta meglevő ellentétüket és egy asztalhoz ülve átbeszélték a zeneterjesztés fontos kérdéseit. Másrészt pedig az, hogy az együttes saját maga ura legyen, azaz saját maga rendelkezzen tartalmainak kiadási jogával. Ez utóbbi mintegy 10 nappal ezelőtt valósult meg, amikor is a Metallica megalakította Blackened Recordings néven saját kiadóját.

A megállapodás mindkét fél számára fontos, klasszikus win-win szituációt teremt. A Daniel Ek-ék számára a Metallica nagyon fontos példát jelenthet a többi, egyelőre még a streaming szolgáltatásoktól távol maradó, alapvetően sztáregyüttesek számára. A Metallica számára pedig immáron függetlenül, egyedül fontos volt, hogy minél hamarabb tudjanak olyan megállapodásokat bejelenteni, amelyeknek segítségével igazolhatják különválásuk jogosságát.

Afelől se legyen kétségünk, hogy Lars Ulrich és társai, nem a szabványos kiadói szerződésekben rögzített összeget kapják majd azért, hogy tartalmaik elérhetőek lesznek a Spotify- keretein belül is, hanem ennél lényegesen nagyobb összeget…

 

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr264952961

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása