Free Music!

Tovább növekvő digitális bevételek a Warnernél

2012. december 18. - Pléh Dániel

A nagy nemzetközi kiadók éves, negyedéves jelentéseit az utóbbi időben mindenki- tőzsdei elemzők, iparági szakértők, bloggerek, piaci szereplők- egyre nagyobb érdeklődéssel forgatják. Mindennek több oka is van. Egyrészt minden szereplő kíváncsi arra, hogyan teljesítenek az iparág meghatározó szereplői. Másrészt nagyon fontos támpontot jelentenek arra vonatkozólag,. Hogy a kiadók életében a digitális bevételek és azon belül is a streaming bevételek, mekkora súlyt tesznek ki.

Ebből a nézőpontból tekintve a Warner Music már egy negyedévvel ezelőtt is a legérdekesebb kiadók közé tartozott, ugyanis a digitális és különösen a streaming bevételek már akkor is a legjobban növekvő bevételi területet jelentették az új tulajdonos kezébe került kiadónál.

Típus 2012 IV. negyedév (millió USD) 2011. IV. negyedév (millió USD) változás 2012 pénzügyi év (millió USD) 2011 pénzügyi év (Millió USD) változás
Bevételek 731 718 2% 2780 2867 3%
Digitális bevételek  241 210 15% 925 820 13%
Üzleti eredmény -18 -103 83% -112 -205 45%
Korrigélt üzleti eredmény -10 -41 76% -97 -137 29%

Az amerikai számviteli szabályok szent szeptember végén lezárul negyedik negyedévben a kiadóvállalat 731 millió dolláros árbevételt ért el, ami 2%-os növekedést jelent az előző év hasonló időszakához mérten! A kis mértékben növekvő bevételek ellenére sem sikerült  nyereséget termelni  negyedévben, mivel a veszteség 18 illetve bizonyos beszámításoknak köszönhetően  csupán 10 millió dolláros veszteség volt, ami így is jelentős- 76%-os-  javulás az egy évvel ezelőtt regisztrált 42 millió dolláros veszteséghez képest.  A digitális bevételek 15%-al növekedtek a negyedév során az előző évhez képest és elérték 240 millió dollárt.  

A szeptember 30-al záruló év az előző évhez képest kis mértékben (2%)csökkenő bevételeket,  dinamikusan növekvő és az egy milliárd dollárt megközelítő digitális bevételeket és jelentősen mérsékelt veszteségeket, de veszteségeket eredményezett.

Ha a bejegyzésünk eljén feltett kérdésekre keressük a választ, a szokásos, már-már mantraszerűen emekgetett mondatokat ismételgethetjük: a digitális bevételek nőnek, de nem képesek ellensúlyozni a fizikai  eladások csökkenéséből származó kiesést. A Warner Music esetében 2012-ben a digitális bevételek nagyjából az összes bevétel egy harmadát tették ki, azaz egyelőre még messze az az állapot, hogy ez lenne a meghatározó bevételi forma. A jelenlegi növekedési (illetve az fizikai eladások  illetve az összes bevétel csökkenési) adatait figyelembe véve is  még legalább 3-5 év amíg a digitális bevételek meghatározóvá válhatnak a kiadói bevétel struktúrában. 3, de különösképpen 5 év pedig nagyon hosszú idő, pléne ha figyeleembe veszzük, milyen ütemben csökkennek az értéklénvban szereeplő  cégek bevételei...

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr504964665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása