Free Music!

Megállt a Pandora növekedése?

2013. február 19. - Pléh Dániel

A Pandora, tőzsdére lépése óta tulajdonképpen ugyanabban a malomban őrölt. Használati mutatói folyamatosan, roppant dinamikus módon nőttek, és a bevételek is ehhez mérten, szépen növekedtek. Az üzleti modellben rejlő gyengeségek miatt ugyanakkor a költségek- elsősorban a tartalomköltségek- a használattal egyenes arányban növekedtek, növekszenek, így a befektetők számára a Pandora megmaradt egy szépen növekvő, de fenntarthatatlan üzleti modellel rendelkező cégnek. Mindez rövidtávon lehet, hogy megváltozik, ami tovább  súlyosbíthatja a kaliforniai cég helyzetét, hangsúlyozom, rövidtávon.

A cég havonta kiadott hallgatottsági és látogatottsági elemzései során ugyanis most másodszor számolt be arról, hogy a hallgatottság nem növekedett, az aktív felhasználók száma pedig csökkent!

pandora_internet_radio_201301.jpeg

A decemberi adatokhoz képest a havi hallgatottság nem változott, azaz maradt 1.39 milliárd óra. Az aktív regisztráltak száma ugyanakkor kis mértékben csökkent, a decemberi 67.1 millióról 65.6 millióra, azaz közel 1.5 millióval csökkent. Persze a jelentésnek vannak sokkal több optimizmusra is okot adó pontjai, akár a hallgatottság is akár az aktív felhasználók terén is, hiszen mindkét területen éves szinten jelentős – 38 illetve 47%-os növekedést produkált a kaliforniai cég szolgáltatása.

Mindennek ellenére a stagnálás illetve a csökkenés figyelemreméltó adtok. Egyrészt mert a Pandora legnagyobb értékét, a folyamatos növekedést kérdőjelezhetik meg, amennyiben hosszabb távon is megmarad a trend. Másrészt pedig azért, mert a cég történetében eddig két alkalommal volt hasonlóra példa, mindét esetben a következő hónap meghozta a pozitív korrekciót.

A hosszú távú esélyei ennek ellenére is igen jók a kaliforniai szolgáltatónak, márha hinni lehet az Emarketer legújabb felmérésének. A januári csökkenő aktív felhasználószám ellenére ugyanis a Pandora az abszolút vezető szereplő az online rádió piacon!A 133 millió online rádiót használónak közel a fele a Pandora-t használja, illetve, hogyha a teljes internetező populációra vetítjük ki, azt mondhatjuk, az összes tengerentúli internetező 25-27-%-a a Pandora rendszeres aktív használója!

Az előrejelzések szerint 2016-ra az online rádiókat használók száma elérheti majd a 175-180 milliót, azaz mintegy 40 millió fővel bővül majd a használók tábora. Ennek a bővülésnek a legnagyobb részét még akkor is várhatóan a Pandora zsebeli majd be, hogyha a versenytársak száma megnő, hogyha az Apple részben vagy egészben belép a piacra.

A jövő tehát alapvetően derűsnek mondható, most már csak az a kérdés, hogy a jelen és a közlejövő mekkora buktatókat és nehézségeket tartogat az online rádiók üdvöskéje számára.

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr225084140

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása