Free Music!

BRÉKING: egy hónap múlva indul a Youtube streaming szolgáltatása

2015. szeptember 29. - Pléh Dániel

Ez év októberében lesz két éve, hogy a Youtube esetlegesen indítandó streaming szolgáltatásáról írtunk. A szolgáltatás többszöri halasztás után aztán tavaly decemberen indult el, béta verzióban, azaz szűk körűen tesztelhető módon, amely teszt időszak aztán több alkalommal meg lett hosszabbítva, több, alapvetően stratégiai ok miatt…Az persze, hogy a stratégia ok az-e, hogy a Youtube kényelmesen növekszik streaming szolgáltatás nélkül is, vagy az, hogy a zenei streaming szolgáltatás egy nagyobb Youtube előfizetéses koncepció része lenne, kérdés.

youtube_company.jpg

A jelek szerint ugyanakkor csupán eddig. A videómegosztó szolgáltatás által a videfeltöltőknek tartalomtulajdonosoknak kiküldött levél szerint ugyanis amely tartalomtulajdonosok október 22-ig ( 30 napon elül) nem fogadják el a Youtube új felhasználási feltételeit, azok videó nem lesznek elérhetőek, magán a videómegosztón!

A fő információ ugyanakkor nem ez, hanem az, hogy a Google és a Youtube valóban a 2 in 1 megoldást választja, azaz a havi díjért ( várhatóan 10 dollár) cserébe nem csupán a zenei videókat, hanem minden videókat hirdetések nélkül nézhetnek majd az előfizetők!

Ez nem kevesebbet jelent majd, minthogy az eredeti tervekkel ellentétben ( lásd ugyancsak lent) nem csupán a zenei videókkal kapcsolatban lesznek elérhetőek az extra funkciók, hanem minden videóval kapcsolatban!

Ezt tudja majd a Youtube Music Key

Az új szolgáltatás a jelenleg is működő és a világ zenei videó fogyasztásának legnagyobb részét kitevő Youtube integráns és elválaszthatatlan része lesz, új funkciókkal bővítve azt. Az új funkciók - az egy gombnyomással egy Pandora-szerű, folyamatosan egy adott előadó köré csoportosítható, ahhoz hasonló zenét nyújtó rádió funkcionalitás illetve az, hogy ugyanazon album a jelenleg elszórtan megtalálható elemei össze lesznek fűzve egy albummá – révén az ingyenes láb is roppant vonzóvá, az eddigieknél is vonzóbbá válhat a zenekedvelőkörében.

A kiszivárgott információk alapján a zenei szolgáltatás neve Youtube Music Key, lesz, míg a nem zenei videók reklámok nélküli elérhetőségét biztosító szolgáltatás neve YouTube Red lesz

Ahhoz, hogy megértsük, mekkora volumenű változást is okoz elég, ha a Youtube számaira vetünk egy pillantást: havi 1 milliárd látogató, akik összesen 6 milliárd óra videót néznek meg. Természetesen ebben nem csak az zenei videók vannak benne, de a zene a legfontosabb tartalomtípus, amely 38 %-át teszi ki az összes videómegtekintésnek, azaz havi szinten mintegy 2.3 milliárd óra zenei videót néznek meg a Youtube-on jelenleg. Ehhez képest van a Spotify-nak 75 millió, az Apple-nek 37 millió felhasználója.

youtube_stat.jpg

A Youtube Music Key alapjaiban fogja megváltoztatni azt, ahogyan digitálisan zenei tartalmakat fogyasztunk. Fogyasztói oldalon azzal, hogy a videók mellett a szolgáltatás indulásával a videó nélküli tartalmak streamelési lehetősége is megjelenik majd, azaz a Youtube egy szempillantás alatt szintet lép és egyszerre lesz videó és audio streaming szolgáltatás!

Üzleti, tartalomtulajdonosi oldalon pedig azzal, hogy azáltal, hogy becslések szerint a Youtube nézőközönségének csak egy egészen kis hányada lenne hajlandó fizetni a zenei tartalmakért. Nem több, mint 7%. , ami egyes elemzők szerint 2.3 milliárd dolláros veszteséget okoz majd a világ zeneiparának.

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr397856676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása