Free Music!

Az Apple is belépett a zenés üzenetküldő háborúba

2016. november 26. - Pléh Dániel

Jelenleg a streaming uralja a világ zeneiparát, efelől  ha eddig bárkinek kétsége lett volna, mostanra bizonyosan elpárolgott. Ez ugyanakkor nem jelenti azt, hogy a streaming mindörökké uralkodni fog.

ios-10-appstore.jpg

Sőt, az a terület, ami a következő robbanási terület lehet már bőven körvonalazódott: ez pedig az üzenetküldés és annak integrációja a tartalmak megosztásával. Maga a zenei messaging, mint szolgáltatás lényege roppant egyszerű: chatelés közben teszik lehetővé, hogy a chat partnerek zenei tartalmakat cseréljenek egymás között. Maguk a zeneszámok természetesen nem teljes hosszúságú zeneszámok, hanem csak részletek, amelyek vagy csatolmányként vagy külön üzenetként küldhetőek el.

Az, hogy ez a terület milyen mértékben fogja formálni a zeneipart és azt,ahogyan zenei ( vagy egyáltalán szórakoztatóipari) tartalmakat fogyasztunk egyelőre még csak  halványan sejtjük. De az biztos, hogy 3-5 év múlva már nem Youtube linkeket fogunk egymásnak küldözgetni, amikor zenét akarunk  valakinek meg vagy bemutatni.

Az, hogy az üzenetküldési piacon már amúgy is jelenlevő Facebook aktívan vizsgálja annak a lehetőségét, hogy hogyan is válhatna a Messenger ennek az újfajta üzenetküldésnek is a részévé. És az se érhet bárkit különösebb meglepetésként, hogy mindezt a területen ugyancsak aktív Spotify-al teszi.

A svéd cég megjelenése talán még nem, de a Facebook  Messenger-el kapcsolatos tervei már egy másik gigacég irodáiban is felkapták a fejüket, ez a cég pedig nem más, mint az Apple.

A Cupertinoi cég az IOS 10-ben alapjaiban nyúlt hozzá az iMessage üzenetküldő alkalmazáshoz. A sok újdonság mellett talán kevesebb figyelmet kapott, de az Apple saját iMessage app store-t is nyitott. És bizony ebben az App Store-ban bőséggel találhatóak már most is zenei  témájú alkalmazások is!

pandora-imessage.pngA leggyorsabb a- persze maga az Apple Music után- a Pandora volt, amely iMessage platformra optimalizált minialkalmazásának segítéségével csetelés közben is tudjuk a Pandora katalógusát böngészni, majd ha valami megtetszik, azt magában a csetablakban oszthatunk meg vele egy részéletet, amely ha tetszik, ő maga is indíthat vele saját rádió immár  a Pandora berkein belül. Sőt, annak érdekében, hogy kellően viccesek lehessünk, a Pandora 13 saját emoji-t is hozzápasszintott alkalmazásához.

Nem maradt ki a lehetőséget hamar felismerők közül a Shazam sem. A Shazam is a fő funkcionalitására koncentrált, azaz a zenemegismerésre. Az iMeassage Shazam alkalmazás segítségével magában az iMessageáben lesz lehetőségünk elindítani a Shazam zenefelismerő algoritmusát, az eredményt pedig bármelyik ismerősünk számára iMessage üzenetként elküldhetjük majd, a felismert zenék pedig saját Shazam fiókunkban  látszanak majd.

A csapatok tehát egyre gyorsabb és határozott ütemben sorakoznak fel a rajtvonalon. Így ha eddig lett volna bármi kétség afelől, hogy az üzenetküldő alkalmazások lehetnek a zeneipar következő streaminghez hasonló robbanást okozó szolgáltatásai, ezek után nem nagyon lehetnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr8111813827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása