Free Music!

A Facebook a rádióipart is felforgathatja hamarosan!

2016. december 30. - Pléh Dániel

A Facebook, mint a közösségi média domináns cége, mégis,  zeneipari kapcsolatai  minimálisnak minősülnek, minősülhettek korábban.  Mark Zuckerberg cégének  aktív zeneipari szereplőként való belépéséről fonák módon pont Mark Zuckerberg egy korábbi mondata alapján  spekuláltak sokan, sokáig.

A Facebook nem vásárolta meg a Pandora-t, se a Spotify-t, de még csak a prémium videómegosztót, a Vevo-t sem  és a a jelek szerint  inkább egyfajta prémium forgalomterelő szerepet töltött és töltene be. A Facebook zenei platform pontosan emiatt, a kezdeti sikereik ellenére nem is hozta el azt a sikert amit a Facebook és a partner zenei szolgáltatók reméltek.

facebook-en-vivo.jpg

Az eddigi távolságtartó magatartást ugyanakkor felülírni látszik a videó és az instant messaging piac vezető pozíciójáért indítandó küzdelem. A különböző hosszúságú videótartalmakért és az azokban való hirdetések elhelyezéséért folyó harc azonban újból a zenei videó tartalmak felé mozdíthatja el a világ legnagyobb social szolgáltatását! A Facebook vetélytársa ugyanis már messze nem csupán a Youtube, hanem a professzionális videótartalmak piacára berobbanó Snapchat is. Mindez pedig nem jelent mást, minthogy a közösségi szolgáltatások és a professzionális tartalomszolgáltatások közötti határ teljesen eltűnt, mivel fogyasztói oldalról egyre inkább elvárás a natív tartalomfogyasztás, magukban a közösségi szolgáltatásokban.

A Facebook saját videószolgáltatásával már megjelent a piacon, ennek live részét egyre többen használják is, rögzített részét( ami lényegében egy videómegosztó) pedig profi médiacégek használják, egyelőre.

A jövőben azonban feltételezhetően felhasználók millió kezdik majd el használni, így a kiadók minden egyes videólejátszás ( a tartalmakat egy a Youtube Content ID-hoz hasonló rendszer beazonosítja,) után kapnak majd bevételeket illetve a videók előtt elhelyezett reklámok által generált bevételekből is részesülnek majd.

Karácsony előtt aztán a Facebook bejelentette, hogy a Facebook Live Video párjaként elindítja Facebook Live Audio szolgáltatását. A szolgáltatás segítségével könyvfelolvasásokat, podcastokat vagy akár szöveges rádióadásokat lehet majd megosztani a Facebookon keresztül.

A Facebook lesz az új Youtube?

Mark Zuckerberg nem is nagyon titkolja, hogy a videófogyasztás kapcsán szeretné, hogyha a Facebook válna az új Youtube-á. Annak azonban egészen biztosan nem fog örülni, hogyha a 2017-es évben a jogi torzsalkodások  miatt lesz a Facebook az új Youtube.

Márpedig erre minden esély megvan, ugyanis egyre több és több a panasz már most is a Facebook Video szolgáltatása kapcsán. A helyzet olyannyira súlyos, hogy több, nagy lemezkiadó felsővezetője szerint is a Facebook-al való  megállapodás az egyik kulcskérdés a kiadók 2017-es menetrendjében. Minden kiadó - hanem is hivatalosan -  de hangoztatta, hogy mekkora probléma az, hogy a Facebook( ugyanúgy, mint anno a Google) a szükséges  licensz megállapodások nélkül indította el  a szolgáltatást.

A problémát amúgy a Facebook is érzékelte, érzékeli és gőzerővel folyik a zenei  csapat felállítása, a megállapodás ettől függetlenül nem lesz gyors és egyszerű, ahogyan azt mark Zuckerberg valószínűleg remélné.

De persze az eszköz messze nem csak erre és ennyire lesz majd használható. Hírességek élő kérdezz-felelek műsorokat, a rádiók komplett rádióadásokat vagy éppen közvetítéseket bonyolíthatnak majd le. És persze egy percnyi kétségünk se legyen, hamarosan az eszköz segítségével élő koncertek audio sugárzására is lehetőség lesz.   

Azt pedig, hogy lényegében bármilyen a Facebook által piacra vitt megoldás milyen hatással van az adott iparágra pont a Live Video funkció mutatta nagyon plasztikusan meg, amely pillanatok alatt a televíziós élő közvetítések vetélytársává vált. Jó eséllyel az audio funkció pillanatok alatt változtatja majd meg a podcast ipart, sőt mély nyomot hagyhat majd a már eleve  küzdő földi sugárzású rádióiparon is.

A Facebook tehát akár akarta, akár nem, a zeneipar részévé vált már 2016-ban, de ennek az eredményét és  hullámait majd csak 2017-ben fogjuk érzékelni, akkor ellenben felettébb zajosan.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr7012071551

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása