Free Music!

Hiába növekszik a Spotify, veszteséges

2017. július 24. - Pléh Dániel

A digitális zenei szolgáltatások egyik legjelentősebb problémáját üzleti modelljük jelenti.  Egyetlen streaming szolgáltatás sem tud jelenleg ugyanis nyereségesen működni Ez az olyan hatalmas cégek által tulajdonolt és működtetett szolgáltatások, mint az Apple Music vagy éppen a Google Music nem feltétlenül probléma, de olyan, a saját területén piacvezető cégeket, mint a Pandora, vagy a Soundcloud jár komolyan érint.

spotify-wall.jpg

A streaming piac vezetőjét, a svéd Spotify-t különös figyelem kiséri. két okból is. Egyrészt mivel a svéd cég valamilyen formában szeretne a nem is oly távoli jövőben tőzsdére lépni. Másrészt pedig azért, mert hosszú távon a svéd cég pénzügyi helyzete akár döntő faktor is lehet az Apple-el szembeni harcban.

A Spotify 2015-ös éve kapcsán azt írtuk, hogy „..folyamatosan meredeken növekednek a bevételei, azaz a minden áron való növekedés megvalósulni látszik. Sőt, a növekedés  növekedése is emelkedik, hiszen az előző év 45%-ot majdnem sikerült megdupláznia a svéd cégnek és 80%  körüli mértékben emelkedve , majdnem elérve a 2 milliárd eurós árbevételt! A legfontosabb problémát ugyanakkor nem sikerült leküzdeni. a svéd cég a lényegében duplázó bevételek mellett is veszteséges maradt, méghozzá nem is kicsit, közel 200 millió euró mértékben.( 173.1 millió euró)

Az alaptrendek a 2016-os évben is megmaradtak, legalábbis a svéd cég Luxemburgban leadott éves jelentése alapján.

spotify_results_2010-2016.jpg

A Spotify bevételei ugyanis meredek ütemben növekedtek és majdnem elérték a 3 milliárd dollárt, ami 52%-os növekedés az előző évhez képest. A dinamikus bevételnövekedés  ellenére is ugyanakkor a svéd cég masszívan veszteséges maradt továbbra is.

A 2016-os 539 millió eurós szörnyen hangzik, annyi pozitívum van azonban vele kapcsolatban, hogy alapvetően egyszer pénzügyi tétel, tételek miatt ekkora. A közel 540 millió dolláros veszteség nagyobb része, 337 millió dollár ugyanis az egyszeri pénzügyi tételek soron keletkezett, és tartalmazza a Spotify hiteleinek költségét valamint további egyszeri tételeket.

Pontosan ezért a tavalyi évben érdemesebb a svéd cég üzemi veszteségét nézni, amely nem tartalmaz ilyen egyszeri tételeket. Túl sok örömre persze itt sincsen ok, hiszen a svéd cég operatív, egyszeri tételek nélküli vesztesége is közel 340 millió euró volt, amely azonban csak 48%-al magasabb az előző évnél, azaz a veszteség kisebb mértékben nőtt, mint a bevételek!  

A Spotify népszerűsége valóban töretlenül növekszik. Idén júniusban az aktív felhasználók száma világszerte elérte a 140 milliót, ami azt jelenti, hogy a svéd cég 40 millió felhasználóval ( vagy ami talán beszédesebb: 40%-al) növelte aktív használóinak bázisát az elmúlt egy évben és 100 millióval az elmúlt szűk 3 év alatt!

spotify_subs_2012_2017.jpg

Az 50 milliós prémium felhasználói tábor pedig azt jelenti, hogy az aktív felhasználók közel 36%-a fizet és a svéd cég által nyújtotta szolgáltatásért, mai meghaladja a 2015-s 31-32%-ot!

A felszínen tehát minden szép és minden jó, mégis a svéd cég sem tudja legyőzni  a streaming cégek  és üzleti modelljük adta alapproblémát. A svéd cég ( és társai) állítása szerint a növekedés elér majd egy olyan szintet, amikor a tartalomköltségek már nem nőnek tovább olyan meredeken  ellenben a bevételekkel és így a Spotify nyereségessé válik, válna.

Egyre égetőbb kérdés azonban, hogy mikor is éri majd el ezt a szintet? 140 millió aktív és 50 millió fizető felhasználó egyre több zeneipari szakember szerint már akkora bázis, ahol érvényesülnie kellene ennek.

Túlzottan sok ideje márpedig a Spotify-nak sincsen. A svéd cég növekedés ugyanis alapvetően hitelből történik, ezeket a hiteleket pedig el kell kezdeni törleszteni, a fejlődéshez, az Apple-el való versenyhez pedig újabb és újabb forrásokra lesz ezzel párhuzamosan szükség. Így felszínen pozitív kép és trendek ellenére  Daniel Ek cégének  nincsne sok ideje arra, hogy öneltartóvá váljon!

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr9112544037

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása