Free Music!

Tényleg nagy bajban a Soundcloud

2016. február 29. - Pléh Dániel

2016-os a digitális zenére vonatkozó jóslataink között az egyik első helyen szerepelt az, hogy várhatóan idén további, immáron nem csupán kis, független szereplő kerül majd veszélybe, nehéz pénzügyi helyzetbe.

A lista első helyeinek egyikét bevallottan a Soundcloud-nak szántuk, amely mióta mainstream streaming szolgáltatássá szeretne válni, folyamatosan küzd a kiadókkal illetve azzal, hogy érdemi bevételeket tudjon felmutatni. Január elején aztán úgy tűnt, hogy a berlini székhelyű cég nagy lépést tesz, tehet mind a hagyományos streaming piacra való belépés, mind a pénzügyi stabilitás irányába.

soundcloud_hearwhatshappening_1.jpg

Mindezt aztán alapjaiban írta felül a pár héttel ezelőtt napvilágra került 2014-es évre vonatkozó pénzügyi beszámoló. Amely pontosan ugyanazokat a trendeket és félelmeket erősíti, amelyeket az előző évek Soundcloud beszámolói tettek.

A berlini cég 2014-ben minimális mértékben növelni tudta ugyan bevételeit, azonban a költségek drasztikusan 68%-al emelkedtek, így a cég továbbra is veszteséges maradt, csak 2014-ben összesen közel 43 millió dollár veszteséget termelve.

Nem véletlen tehát, hogy az aktuális pénzügyi jelentés mellé immáron kénytelen volt a Soundcloud odailleszteni azt a mondatot is, hogy „ugyan az igazgatók meggyőződtek arról, hogy a csoport a belátható jövőben is folytatni tudja működését, a Soundcloud-ot körülvevő üzleti környezet bizonytalansága miatt 2016-ban újabb befektetők bevonására lehet szükség”

A további értékelés előtt érdemes feljegyezni, hogy 2014- volt az az év, amikor a Soundcloud elkezdte a hosszú és rögös útját a mainstrem streaming szolgáltatássá válás felé. Ez volt az az év ugyanakkor, amikor még nem volt elérhető a berlini cég újfajta hirdetési megoldása sem.

soundcloud_2010_2014.jpg

2014 tehát még amolyan vihar előtti évnek mondható a Soundcloud életében, pontosan ezért igazán aggasztó, hogy ennek ellenére olyan meredeken növekedtek a költségei, mintahogyan. A probléma 2014-ben is ugyanaz, mint 2013-ban: a Soudcloud fix ( azaz nem a tartalommal összefüggő) költségei is meredeken emelkedtek. Létszáma pedig tovább nőtt, immár 236 főre.

A 2015-ös évről majd csak valamikor 2017 elején kaphatunk információkat, akkor amikor már elképzelhető, hogy a Soundcloud új tulajdonosok kezében lesz. Addig azonban egy rendkívül nehéz és buktatókkal teli év vár a berlini cégre, amely során egyszerre kell majd pénzügyi helyzetét stabilizálnia, megállapodnia a SONY-val és elindítania végre streaming szolgáltatását.

Azt a streaming szolgáltatás, amelynek különböznie kell majd minden a piacon jelenleg elérhető szolgáltatástól, amelynek ki kell elégítenie a Soundcloud legfontosabb ügyfeleit, az (alapvetően elektronikus zenei)előadókat és   annyi pénzt kell termelnie, hogy az a major kiadókat is elégedetté tegye. Nem hangzik egyszerűnek, és nem is az…

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr228399514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása