Free Music!

Évtizedek óta nem látott siker az USA zenei piacain

2018. január 26. - Pléh Dániel

Minden jel arra utal, hogy a tengerentúli zenei piacokon elindult brutális, rakétaszerű emelkedés nem csupán átmeneti hanem valóban egy komoly trendről van szó, azaz minden jel szerint hosszú távon igaz lehet, hogy a 2016-ban elkezdődött folyamatok ugyanis érdemi változás nélkül folytatódtak, azaz a streaming, mint egy jófajta doppingszer pumpálja egyre felfelé a tengerentúli zeneipari bevételeket.

music_streaming_1.jpg

A Nielsen szokásos negyedéves, immáron a teljes 2017-es évre vonatkozó elemzése alapján ugyanis folytatódott az első félév mentelése   és éves szinten is megmaradt a kétszámjegyű növekedés!

usa_nielsen_2017total.jpgA Nielsen  2017-es évet összefog és összefoglaló adatai alapján az elmúlt évben összes több,mint 600 milliárd zeneszámot ( ebben benne van tehát  mint az a lá carte letöltés, az audio streamek és a videó streamek is)   néztek vagy hallgattak meg  az Egyesült Államokba, ami mintegy 12%-os emelkedés az előző évhez viszonyítva.

Az átlagosan is kétszámjegyű növekedés sok különböző tényező átlagaként  állt össze, érdemes ezekre is vetni egy pillantást, hiszen  ezek segítésével sokkal jobban megérthetőek a piaci folyamatok.

 Amint látható lényegében egyetlen szegmens, a streaming szolgáltatások azok, amelyek növekedni tudtak  tavaly az Egyesült Államokban, még mindig  brutális 50%-ot bőven meghaladó mértékben. Persze ha azt nézzük, hogy 2015-ben és 2016-ban  a növekedés a 100%-ot is meghaladta, akkor a 63%-os növekedés bizony már lassulásnak is mondható.  

usa_nielsen_2017.jpg

(Persze arról nem szabad megfeledkezni, hogy 2015-ben az extrém növekedés motorja a Spotify megjelenése, 2016-ban pedig az Apple Music elindulása volt, mindkettő érezhető mértékben lendítette fel a tengerentúli piacokat. )

A streaminget leszámítva ugyanakkor minden korábban fontos zenei szegmens csökkenésben van, nem is kicsiben. Az, hogy a CD  vásárlások száma csökkent nem meglepő, inkább az, hogy még mindig van honnan csökkennie az eladási adatoknak.  Újabb, de egyre határozottabb trend, hogy az a lá carte letöltések ( melyek anno az iTunes révén a digitális bevételekkel szinte egyenlőek voltak) is meredek csökkenésnek indultak. Ebbe a trendbe illeszkedik a dal illetve az album letöltések  20% körüli illetve azt meg is haladó csökkenése.

usa_nielsen_2017totalshare.jpgÉrdemes arra tényre is felfigyelni, hogy a Nielsen adatai alapján  az összes  stream-ben jelentős többségben vannak az audio streamek, azaz továbbra is és egyre inkább igaz, hogy a tengerentúlon az audio stream  kezdi kiszorítani a video stream megoldásokat, azaz nevén nevezve a Youtube-ot

2018-nak tehát immár  sorban a harmadik  növekvő év zárásával indul neki  a tengerentúli zeneipar, ami felettébb biztató. Halkan és sok zárójel között egyezzük meg, hogy érdekes év lehet  az idei a tengerentúlon., hiszen nem várható olyan nagy jelentőségű szereplő megjelenése, mint amilyen a Spotify vagy az Apple Music volt, a streaming növekedési üteme pedig csökkenni látszik.  Kérdés, hogy mindez  2018-ban is leég lesz-e a más területeken jelentkező csökkenés ellensúlyozására. Nem biztos…  

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr5413552425

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása