Free Music!

Soha nem vásároltak ilyen kevés albumot a tengerentúlon

2016. augusztus 09. - Pléh Dániel

Azt, hogy a streaming szolgáltatások növekednek, évek óta tudjuk, az idei év eleje óta pedig azt is, hogy immáron a streaming szolgáltatások számítanak a világ zeneiparának legjelentősebb bevételi forrásának.

vinyls.jpg

A Nielsen szokásos évközi jelentése alapján ugyanakkor egyre megalapozottabbnak tűnnek azok a félelmek, amelyek arról szólnak, hogy a streaming alapvetően az egyedi letöltésektől veszi el a teret és csak kisebb mértékben von be új használókat.

A 2016 első félévére vonatkozó adatok alapján ugyanis minden szegmens a streamingen kívül  kisebb vagy nagyobb mértékben csökkent.

A digitális albumletöltések közel 20%-ot csökkenve hosszú idő után ismét 50 millió alá estek.Ennél is meredekebben csökkentek az a lá carte dalletöltések, amelyek közel 25%-ot csökkentek, és immáron nem érik, érték el az 500 milliós letöltésszámot sem. Különösen meredeken, 40%-ot meghaladó mértékben csökkentek az újdonságok, ami ugyancsak igazolni látszik azt a jelenséget, hogy az új zenei tartalmakat egyre inkább a streaming szolgáltatásokban keresik a zenekedvelők, rajongók.

usa_digitalrevenue_2016h1.jpg

Mindezt persze adatok is alátámasztják, hiszen  2016 első félévében mind az audio, mind a videostreamek száma meredeken emelkedett, az utóbbi lényegében megduplázódott z Egyesült Államokban.

Ez pedig amennyiben a modellek és az előrejelzések nem tévednek azt jelenheti, hogy a 2020-a évek elejére az egyedi  letöltésekből származó bevételek  eltűnhetnek.  Természetesen ez nem feltétlenül kell(ene), hogy rosszat jelentsen, hiszen a fogyasztói szokások  dinamikusan és gyorsan változnak.

A streaming márpedig döbbenetes ütemben növekszik, már ami a népszerűséget illeti. Egyre több ember, egyre több streaming szolgáltatást vesz igénybe is azokban egyre több zenét hallgatnak meg. Ahhoz azonban, hogy a világ zeneipara ne omoljon teljesen össze ennél több kell:a streaming szolgáltatásoknak,  mai bevételeknek a hétszeresét kellene 5 éven belül hozniuk, ami jelentősen tovább növekvő népszerűség és használat mellett is igen-igen optimista becslés, aminek a megvalósulásához nagyon sokféle új, innovatív üzleti modellre, lesz,lenne szükség.

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr618892936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása