Free Music!

A Spotify most már funkciókért kér pénzt

2023. április 26. - Pléh Dániel

A Spotify által meghonositott üzleti modell lényege, hogy egy adott havidíj ellenében a teljes zenei adatbázist és a szolgáltatás összes funkcióját elérik, elérhetik azok, akik előfizetnek  szolgáltatásra. A modell- kicsit megbolondítva egy korlátozott funkcionalitást ingyenesen elérhetővé tevő szolgáltatási lábbal-akkora siker lett, hogy mára már nem csak a zeneiparban, hanem más iparágakban is mindennapi lett  használata.   

spotify-shuffle_header.jpg

Ehhez képest most a svéd cég teljesen más irányba mozdult el. A felhasználói által régóta kért változtatás- nevezetesen, hogy  a sorrendben való és  a véletlen lejátszás ( play és shuffle) elkülönüljön végre megjelent a platormon, de nem mindenki számára!

 A svéd cég ugyanis a funkció frissítésével  egy időben azt is bejelentette, hogy az csupán a premium előfizetők számára lesz elérhető, azaz nem a teljes Spotify felhasználói kör  számára oldják meg ezt az égető problémát. 

spotify-shuffle.jpgMindez több szempontból is furcsa, már-már visszás. Egyrészt szokatlan gyakorlat egy funkcióért pénzt kérni. Ilyen őrültség talán csak Elon Musknak jutott eszébe a Twitter esetében…Másrészt egy olyan problémáról beszélünk, amely a Spotify vetélytársainál nem is probléma.  Mind az Apple Music ,mind Amazon Music esetében külön gombok kezelik ezeket a funkciókat.

Azért is  furcsa a Spotify eljárása,mert  egy a felhasználók által régóta kért és jelzett változtatásról van szó.  Az integrált gomb ugyanis minden platformon megjelent,de nem konzekvensen. Amíg mobilon együtt jelent meg a két funkció, addig a  desktop verzióban  csak a lejátszás gomb volt elérhető.

Maga a végül alkalmazott megoldás – azaz, hogy szétválasztják a két funkciót és ezáltal két gombot jelenítenek meg- ugyancsak magától a felhasználói közösségtől érkezett.  Ezek után pénzt kérni a funkcióért, barátságtalan lépés, bárhonnan is nézzük. És erre az sem magyarázat, amit a Spotify sajtósai válaszukban kifejtettek, nevezetesen, hogy a gomb adta előnyök még inkább erősítik a prémium előfizet adta élményt.

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr7017901275

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása