Free Music!

Az Apple és a DRM

2007. február 09. - Pléh Dániel

 

Történelmi pillanat?

 

A Los Angelesben tartott Music 2.0 konferencián elhangzott DRM-el kapcsolatos vélemények, ahogy az várható volt nem maradtak folytatás nélkül. Maga Steve Jobs, az Apple mindenható ura reagált az elhangzottakra, meglehetősen egyedi formában, az apple honlapján közzétett nyílt levélben!

A levél elején Jobs leszögezte, hogy cége teljes mellszélességgel támogatja, támogatná, hogy a digitális zenei tartalmak másolásvédelem nélkül legyenek megvásárolhatóak! Természetesen mindehhez a kiadók hozzájárulása is szükséges, de ennek birtokában egy teljesen átjárható és kompatibilis piac lenne létrehozható.

Európa vs Apple

 

Az Apple-t a legtöbb kritika saját DRM megoldása és annak kompatibilitási hiánya miatt Európában, Európából érte. Ezekre a kritikákra Jobs a következőképpen reagált levelében: "Az Apple DRM alkalmazását legerőteljesebben Európából kritizálták. Úgy gondolom, a jelenlegi helyzettel elégedetlenek jobban tennék, hogyha energiáikat a kiadók meggyőzésére fordítanék, a DRM mentes terjesztés érdekében. Európából nézve a piacot a négy nagy major kiadó közül két és fél a szomszéádban van "- írta Jobs.


Jobs gondolatmenetének legfontosabb építőkockája a fizikai CD eladásokra való hivatkozás. A teljes zenei forgalom 90% ugyanis technológiailag nem védett CD-k forgalmazásából adódik, így a maradék 10% ily módon való korlátozása felesleges és értelmetlen.

 

Hogy miért lehetne ,meggyőzni a lemezkiadókat arról, hogy tartalmaikat DRM nélkül tegyék elérhetővé? Jobs válasza erre is egyszerű: "mert a DRM sosem működött, és valószínűleg sosem fog működni a kalózkodás ellenszereként!"

 

Tetőpont?

 

Jobs okfejtése egyrészt érdekes, másrészt egyértelműen jelzi azt a felszín alatti forrongást, ami a zeneipart a DRM-el kapcsolatban jellemzi az utóbbi időben.  Őszinteségeugyankkor többek által megkérdőjelezett, hiszen például az Apple, az iTunes-on DRM -el védve kínélja azoknak a független kiadóknak az anyagait is, amelyek máshol (lásd emusic) DRM nélküli MP3 formátumban kaphatóak) 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr82635310

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása