Free Music!

A DRM legyőzte Angliát is?

2007. november 25. - Pléh Dániel

Újabb, a zeneipar szereplőit minden eddiginél jobban megrázó adat látott napvilágot a múlt héten. Az angliai album és digitális album eladási adatok ugyanis azt mutatják, hogy az elmúlt három évben összesen kevesebb, mint 150 millió dal talált gazdára digitális formában  azaz az átlag angol vásárló kevesebb, mit egy dalt vásárolt évente.

 

A kimutatás heves indulatokat váltott ki a zeneipar angliai szereplőiből. Kim Bayley a fizikai CD áruházakat, valamint online zeneáruházakat tömörítő Szórakoztatóipari Kiskereskedők Szövetségének (ERA) elnöke arra figyelmeztetett, hogy az egyre inkább inkompatibilis technológiák, és az illegális másolás elleni harc nem a megfelelő irányba viszi el az iparági szereplőket.   

 

Az egyesület segélykiáltásnak is felfogható közleménye a zeneipar számára mindig is kulcsidőszaknak számító karácsony előtt érkezett, s az idei számadatok alapján (az album eladások száma 11%-al ,azaz 12 millió albummal csökkentek ebben az évben)

 

Bayley szerint a leglényegesebb visszatartó erőt jelen pillanatban a DRM jelenti. A különböző az év során bevezetett, a DRM mentes tartalomértékesítési modellekről úgy vélekedett, hogy azok érdekes, és bíztató kísérletek, azonban még mindig túl nagy az ellenállás a kiadókban a DRM mellőzésével kapcsolatban.

 

A közleménnyel kapcsolatban a legérdekesebb talán maga a megjelenés időpontja. Bayley ezt avval indokolta, hogy szerették volna megadni a lehetőséget a kiadók számára, hogy még a karácsonyi szezon előtt előállhassanak DRM mentes üzleti modelljeikkkel, hogy aztán a karácsonyra kapott hordozható lejátszókra már a legálisan vásárolt MP3 fájlokat másolják fel a vásárlók.

 

Valljuk meg erre azért kevés esély van, többek között az idő rövidsége miatt is, de innen a távolból szurkolunk neki, nekik, tiszta szívből!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr32635218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása