Free Music!

Drasztikus EMI leépítések

2008. január 20. - Pléh Dániel

Hetek óta keringtek olyan hírek a zeneipar környékén, mely szerint Guy Hands, a féléves, elsősorban tervezéssel eltöltött idő után, első, teljes évét, mint az EMI tulajdonosa nagyon komoly változások bejelentésével fogja kezdeni.

A változásokkal kapcsolatos első kritikák Robbie Williams menedzserétől származtak, aki az EMI-al folytatott tárgyalások után kijelentette, hogy a Hands által hangoztatott újfajta gondolkodásmódnak nyomát sem látta a tárgyalások során.

A változások mozgatórugója(legalábbis Hands szerint) az a tény, hogy a teljes EMI profit közel fele, a régebbi címekből tevődik össze. A divízió,viszont mindössze 1000 alkalmazottat számlál, szemben a jóval népesebb,4500 főt számláló, tehetséggondozással foglalkozó divízióhoz képest.

A szerkezeti változtatások keretében 2008 első félévében, mintegy 2000 alkalmazott elbocsátása várható, elsősorban az új kiadványokkal foglalkozó részlegből. Emellett a sales és marketing funkciók központosítása is a tervek között szerepel.

Az új szervezeti felépítés értelmében a kiadóvállalat két nagy divízióra lesz bontva: egy kreatív ügyekkel foglalkozó részlegre, és egy támogató, elsősorban back office tevékenységeket folytató részlegre.

Mindemellett Hands cége, a Terra Firma további 200 millió dollárt fektet a borzasztó tavalyi évet zárt kiadóvállalatba, amelynek pénzügyi nehézségei miatt komoly szüksége is van a gyors tőkeinjekcióra.

A helyzet bizonyos értelemben egyértelmű: az EMI szervezetét, működést meg kell változtatni, ellenkező esetben a hosszú távú túlélésre vajmi kevés esélye van. Bármilyen változásról legyen is szó, annak mindig lesznek vesztesei, jelen esetben minden valószínűség szerint az elbocsátott alkalmazottakon felül az EMI sztárjai lesznek ezek. Ettől még azonban a koncepció nem feltétlenül rossz,arról majd ,maga a piac fog kemény és könyörtelen véleményt mondani.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr62635202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása