Free Music!

Flat rate szolgáltatást indított az Orange!

2008. június 16. - Pléh Dániel

A különféle újabb és újabb, a digitális zeneterjesztésben megjelenő üzleti modellek egyik legújabbika az, amely az internetszolgáltatókat nem az előfizetői tábor megregulázása, az általuk kezdeményezett illegális letöltések után fizetendő átalánydíj oldaláról próbálja bevonni a legális zeneterjesztésbe, hanem egészen más, és jó eséllyel sokkal kifizetődőbb oldalról.

A modell Dániában, a TDC szolgáltatónál jelent meg először. A dán távközlési cég, mobil és vezetékes ügyfelei számára ingyenesen, egyfajta prémium szolgáltatásként tett elérhetővé egy korlátlan (igaz DRM védelemmel ellátott ) letöltést biztosító szolgáltatást. Igazából ezt valamennyi iparági szereplő, egy digitálisan fejlett, de kis piacon lebonyolítandó kísérletként értelmezte.

A „pilot" eredményeiről eleddig nem kaptunk híreket, ellenben a múlt hét legvégén, a világ ötödik legnagyobb digitális zenei piacán, Franciaországban jelent meg teljesen hasonló szolgáltatással, az Orange szolgáltató.

Prémium ügyfeleik az első három hónapban ingyenesen, nem prémium ügyfeleik, illetve a nem Orange ügyfelek pedig havi 12 Euro ellenében vehetik igénybe az előfizetéses szolgáltatást. A letöltött dalok DRM-el védettek, a CD-re írás nem engedélyezett, a hordozható lejátszóra való átvitel igen, ugyanakkor a Microsoft DRM miatt a legnagyobb kör, az iPod-ra való átvitel kiesik a lehetőségek közül.

A szolgáltatás egyértelműen egy újfajta, és érdekes szolgáltatás irányvonal egyik képviselője. A legalapvetőbb problémát (az olcsó és kötöttségek nélküli) zeneletöltés lehetőségét azonban még ez sem csillantja meg a zeneszerető közönség előtt. Úgy tetszik, hogy egyelőre reális esély nincsen arra, hogy egy hasonló, előfizetéses jellegű, de teljesen kötöttségek nélküli, szabad felhasználást és használatot biztosító szolgáltatás megjelenjen a piacon. Addig, amíg ez bekövetkezik, marad az ingyenes,hirdetések által szponzorált de streaming jellegű szolgáltatások, valamint a klasszikus, előfizetéses szolgáltatások bundle-ban való megjelenésének harca.

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr60635143

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása