Free Music!

BRÉKING: Teljesen DRM mentes lesz az iTunes!

2009. január 06. - Pléh Dániel

Az iTuneson tervezett változtatásokról igen-igen régóta, gyakorlatilag tavaly tavasz óta jelennek meg különb, s különbféle találgatások. A legfrissebb tavaly ősszel megjelent hírek az iTunes teljes DRM telenítéséről szóltak. S később a tárgyalások megszakadását is bőségesen elemeztük mi is  virtuális oldalainkon.

Nincsen Macworld iTunes-al kapcsolatos beljelentés nélkül, s a legfrissebb információk szerint a mai, meglehetősen felemás érzésekkel várt, első és egyben utolsó(??)  Steve Jobs nélküli Macworld-ön bejelentik az iTunes teljesen DRM mentes verzióját! (UPDATE: be is jelentették..)

A kiszivárgott információk alapján az eleddig még huzakodó kiadók végül elérték céljukat (az Apple beadta a derekát?) és feladták a 99 centes kötött, egységárat, azaz a dalok innentől kezdve változó áron 79 illetve 99 centes áron lesznek elérhetőek, 69, 99 cenets illetve 1 dollár 29 centes áron lesznek kaphatóak. A régebbi katalógus darabokra lesz érvényes a 69 centes ár, míg az újabbakra az 1 dollár 29 centes.

 

Ki akkor a nyertese, a lassan négy éve tartó vitának? A legegyértelműbb győztese nyilván maga a vásárló, aki a világ digitális letöltéseinek 70%-t adó áruházból ezentúl korlátozás mentesen vásárolhatja meg kedven zenéit.

A kiadók és az Apple párharcának a győztesét ellenben nem könnyű meghatározni. A kiadók elérték legfőbb céljukat, a változó árazást, ugyanakkor  az árak emelését nem, sőt a régebbi tartalmaikat olcsóbban kell DRM mentesen adniuk. Steve Jobs és az Apple talán inkább nyertes, hiszen a fix árazás értelmét igazából régóta ár egyetlen szakértő sem támogatta és értette, a vásárlók számára (mint ahogyan azt pl. az Amazon áruház is bizonyítja) pedig kifejezetten előnyös tud lenni a változó árazás. Ugyanakkor a megállapodás segítségével (különösen mivel az az OTA, tehát a mobil letöltésekre is vonatkozik) hosszú távon is bebetonozta az iTunes magabiztos vezető szerepét a zenei piacon, s hozta így minden eddiginél nehezebb helyzetbe vetélytársait.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr97861976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása