Free Music!

A kertek alatt a full MP3 iTunes!!

2008. november 20. - Pléh Dániel

A DRM mentes tartalmak cunamiszerű elterjedése az elmúlt évben alapjában vvev egy az Apple és Steve Jobs álal indított, de a felszín alatt sokkal inkább a kiadók iTunestól való elszakadási kísérletének  a megnyilvánulása volt.

 

Nézőpont kérdése honnan nézzük. Ha azt vesszük alapul, hogy Steve Jobs ominózus levele, majd pedig az EMI tartalmak iTuneson való megjelenés indította el a „forradalmat ”, akkor a hírt, mely szerint az Apple, és a másik három major kiadó (Universal, SONY BMG, Warner) komoly tárgyalásokat folytat tartalmaik DRM mentes formátumban való elérhetővé tételéről az Apple zeneáruházában a forradalom logikus és következő lépéseként kezelhetjük.

 

Az igazsághoz azonban inkább a második verzió áll, állhat közelebb, ebben az esetben viszont az iTunes amúgy is domináns szerepe minden eddiginél jobban felértékelődhet. Hiszen a  kiadók – különösen a Universal music- visszatérése az iTuneshoz gyakorlatilag egyenértékű (lenne) a konkurens és a kiadók oldaláról abszolút előnyben részesített  szolgáltatások (Amazon, Wal-Mart, Myspace) potenciáljának drasztikus visszaminősítésével.

 

 A tárgyalásokhoz közel álló források szerint a három kiadó közül egy –valószínűsíthetően a SONY BMG- a nagyon közeli jövőben bejelenteti tartalmainak DRM mentes licencelését az iTunesra, ami egy újabb fordulatot indít(hat)na el a digtiális zenepiacon…

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr20780450

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása