Free Music!

Eltűnik a last.Fm ingyenes verziója

2011. február 22. - Pléh Dániel

 A Last.Fm a CBS kezei között az elmúlt évben pontosan azokkal a problémákkal kezdett el küszködni, melyek a nagy, nehezen mozdulni képes cégbirodalmak tulajdonába kerülő kis, mozgékony cégek megtapasztaltak már elégszer.  Mint tavaly év végi írásunkból kiderült, maga a Last.Fm is veszteséges volt az elmúlt években, így alapvetően a tőkeerős tulajdonos ebből a szempontból kifejezetten jól jött a cégnek.

 
A nagyvállalatok pénzügyeseinek lelki világát ismerve ugyanakkor várható volt, hogy hosszútávon valamiben változnia kell a szolgáltatásnak. Vagy a költségeket kell lefaragnia, vagy addicionális bevételi forrásokat kell keresni és kiaknázni.  A költségek terén hatalmas túlsúlyban vannak a tartalomköltségek, melyeknek a lefaragására gyakorlatilag nincsen esély, hiszen éppen hogy csak sikerült a Last.Fm-nek megbékélnie a nagy nemzetközi kiadókkal a 2009-es év viharai után. Így nem maradt más hátra, mint új bevételi források után nézni.
 
 
Ennek tudható be, hogy a mai naptól fogva a mobil telefonokon illetve az otthoni szórakoztató eszközökön futtatott Last.Fm kliensek nem lesznek ingyenesen használhatóak a jövőben, illetve a hirdetések által szponzorélt modell teljesen eltűnik,kivéve a három legnagyobb piacon, az angol a német valamint az amerikai piacon, ezzel követve a kisebb (pl a magyar) piacra már régebb óta alkalmazott megoldást.
 
 A lépéssel tulajdonképpen a Last.Fm legnagyobb vetélytársát, a Pandorát követi, bár az utóbbi esetében a mobil verzió továbbra is teljesen ingyenes.  A Last.Fm végeredményben tehát követi vetélytársát. Nagy kérdés ugyanakkor, hogy akkor, amikor ez a vetélytárs minden eddiginél jobb adatokat és növekedési potenciált mutat a piac felé, a tőzsdei bevezetésre készül, hogy ebben a helyzetben valóban okos lépés-e mindez.

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr462645576

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása