Free Music!

1 milliárd dollárt ér a Spotify?

2011. március 07. - Pléh Dániel

 Tavaly, egy éven keresztül mindenki az európai csodaszolgáltató, a Spotify amerikai piacokon való megjelenését várta. A nagy várakozásnak aztán hatalmas csalódás lett a gége, ennek megfelelően az évé végén már sokkal többen és többször említették a svéd céggel kapcsolatban a megszűnés vagy a felvásárlás lehetőségét, mint az amerikai piacokra való belépést.

 
Daniel Ek azonban konok és kitartó ember lehet, ugyanis nem adta fel és ez év januárjában, szinte varázsütésre drasztikusan felgyorsultak az események. Először a Sony majd pedig az EMI egyezett bele abba, hogy tartalmai az amerikai piacokon is elérhetőek legyenek a Spotify szolgáltatásában, s mindezen felül Edgar J. Brofman, a Warner vezérigazgatója is minden eddiginél pozitívabb hangnemben nyilatkozott a Warner tartalmak licenszeléséről.
 
 A légkör tehát megváltozott, ismét teljesen reális lehetőség, hogy az Európában sikeres szolgáltató, az egyelőre mág mindig kialakulatlan amerikai piacra belépjen, s szerencsés esetben kellemetlen perceket okozzon a nagy amerikai szolgáltatók, sőt akár az on demand rádiók számára is.
 
A Spotify ott még nem tart, mint a Pandora, hogy a tőzsdére lépését tervezhetné, de a legújabb és egyben eleddig legjelentősebb befektetés, a több, mint 100 millió dollár tőkeinjekció az orosz Digital Sky Technoogies kockázati tőkebefektető cégtől. A befektetésnek nem csupán a mértéke figyelemre méltó, hanem az is, hogy általa a Spotify jelenlegi, nem hivatalos értéke 1 milliárd dollár körül mozog, amivel a sztárnak tekinthető cégek, mint a Facebook, Groupon  vagy éppen a Zynga mögött a második sor élharcosai között foglal helyett a virtuális padsorban.
 
A befektetés persze nem csupán értékítéletet indikál, hanem bizalmat is jelez. Bizalmat a Spotify globális terjeszkedésében. Melynek első lépése az amerikai piacok meghódítása, de az igaz sikert a teljes globális piacokon való megjelenés jelentené.
 
S persze az újabb befektetés egyben tovább növeli a tengerentúli piacokra való belépés lehetőségét, hiszen segítségével a kiadói minimumgaranciák, a tartalomköltségek illetve a meglevő működési veszteségek is pótolhatóak, azaz a Spotify helyzete általánosságban véve is stabilizálható, miközben a stratégia növekedési irányok is biztosíthatóak.

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr372681883

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása