Free Music!

Van élet a halál után- újjáéled a wahwah.fm

2013. március 30. - Pléh Dániel

Idestova 8 hónapja búcsúztunk el az európai zenei startupok egyik legérdekesebb szereplőjétől, a wahwah.fm-től. A cég a kemény német szerzői jog szabályozás áldozata lett, ugyanis a kiadókkal és a jogvédő szervezetekkel nem tudott egyességre jutni  az újfajta szolgáltatáshoz kapcsolódó licenszelés feltételeiről.

Úgy tűnik azonban létezhet élet a halál után is, legalábbis üzlet értelemben és a zeneiparban, hiszen a wahwah.fm név újjáéled, a Senzari néven megismert,  Pandora vetélytársnak kikiáltott tengerentúli  on demand rádió szolgáltatás részeként.

Senzari-splash1.jpg

Maga az akvizíció már tavaly év végén végbement, azonban az, hogy mi a terve a Miami központú szolgáltatónak és ebben milyen szerepe lesz a wahwah.fm-nek, arra csak napjainkban derült fény. Mint az Demian Bellumio operatív igazgató szavaiból kiderült a Senzari  már létező szolgáltatásra fogja használni a wahwah.fm nevet, míg a Senzari név a teljes cég neve marad. Az érdekes döntés mögött az áll, hogy a cég, az AMP3 nevű ajánló algoritmusát  közép távon nem csak zenére kívánja alkalmazni, hanem más médiatartalmakra is.

Maga a zenei alkalmazás is jelentősen megváltozott ugyanakkor. Egyrészt teljesen mobilalapú lesz, azaz a PC/desktop alapú zenehallgatási lehetőséget megszünteti a cég. Másrészt pedig a wahwah.fm talán leghíresebb funkciója, a saját telefon, saját zenék alapján törtnő rádióvá változtatása jelentősen átalakul, ugyanis nem a saját zenékből lehet rádiót létrehozni a jövőben, hanem a szolgáltatás központi zenei adatbázisa alapján. Mindennek feltehetőleg  pontosan azok a licenszelési problémák lehetnek az okai, amelyek miatt a berlini cég anno a szolgáltatás bezárása kényszerült. A többi fontos funkció – a zenék értékelése, a hallgatott zenék aktivitásokhoz kapcsolása, a földrajzi helyzet alapján való rádiós keresés, a közös rádióhallgatás- megmaradtak és továbbra is az alkalmazás központi funkcionális elemeit jelentik.

A wahwah.fm akvizíciója révén az üzleti pozíciók is erősödtek, hiszen a Senzari által már korábban megcélzott latin piacok mellett, így már Európa, azon belül is Németország illetve Spanyolország is felkerülhetett az elérhető országok listájára.

Persze ettől még szó sincsen arról, hogy a Pandora piacvezető pozíciója veszélyben lenne. A két szolgáltatás együttesen meglevő mintegy 300 000 regisztrált felhasználója erre nem is ad okot. Az azonban igaz, hogy a Senzari-wahwah.fm duó funkcionalitásában pont a Pandora korszerűbb verziójának tűnik. Innentől kezdve a siker pedig már csak a marketing kérdése..

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr225108652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása