Free Music!

Lassan változó angol rádiózási szokások

2013. október 03. - Pléh Dániel

A Pandora kapcsán  több alkalommal írunk már a tengerentúli rádiós piacról, az online rádiók előretöréséről és a rádiózási szokások megváltozásáról. Az amerikai piac azonban sok tekintetben fejlettebb, mint akár melyik európai zenei piac.

Éppen ezért érdekes az a felmérés, amelyet az angol rádió hallgatottságot mérő egyesültet, a RAJAR(Radio Joint Audience Research Limited) tett közzé és amely az Egyesült Királyság rádiózási szokásait mutatja és méri, időről-időre.

A felmérés igen érdekes képet rajzol ki az angol rádiós piacról. A szigetországban (egyelőre még ) a jelek szerint továbbra is a hagyományos AM/FM rádiók a legnépszerűbb rádiózási forma,. A kihívó pedig az adatok alapján nem a mobilrádiózás vagy az internetes és mobil rádiózás, hanem a Digitális, azaz a DAB rádiózás lehet.

Mi is az a DAB?

A 80-as éveke elején, Skandináviából elinduló DAB nagyon leegyszerűsítve egy digitális rádiózás technológia, melynek segítségével a rádióadók digitális formában továbbíthatóak. A jel minősége legtöbbször 128 Kbit/s. 2007-ben jelent meg a DAB+ formátum, amely feleakkora sávszélességen (64 Kbit/s)  több, mint kétszer olyan jó minőségű jelet képes produkálni.

Jelenleg világszerte több,mint 1000 digitálisan  fogható rádió érhető el, többségük Európában. Magyarország sajnos kivétel ez alól, hiszen a digitális televíziózással ellentétben a digitális rádiózás meghonosítására tett kísérletek  egyelőre kudarcba fulladtak. kereskedelmi alapokon egyelten rádió sem sugároz, csupán Budapesten és környékén fogható a 7 adóból álló kísérleti sugárzás.

Mint az a fenti diagramon is látható, az összes rádióhallgatottsági órának  több, mint a fele továbbra is a hagyományos, földi sugárzású rádiókhoz köthető, méghogyha  2012-höz képest csökkent is a dominancia. A különböző nem hagyományos rádiózás formák mintegy 40%-ot hasítanak ki a teljes hallgatottságból, ennek a 40%-nak a túlnyomó részét ugyanakkor a DAB segítségével  zajlott le.

UK_radioplatform.jpg

Árnyalja ugyanakkor a képet, hogyha a mobil rádiófogyasztás alakulását nézzük, korcsoportonként.

A 2010-óta mért adatok alapján látható, hogy az elmúlt 3 évben kétszeresére nőtt a mobilon rádiót hallgatók aránya, amely azonban korcsoportonként lényeges eltéréseket mutat.  

A 15-24 éves korosztályban  idén már megközelíti az 50%-ot a mobilon való rádióhallgatás, míg a 25 évesnél idősebbek között még most is 20% alatti ez az érték, úgy is, hogy közel megduplázódott 2010 óta.

uk_mobileradio.jpg

Azaz ,az alaptrend, amelyet az Egyesült Államokban is tapasztalható, hogy a fiatalok körében elképesztő ütemben  nő a mobilrádiózás népszerűsége, a szigetországban is érvényes. Ugyancsak érvényesülne az a már megismert trend, hogy az életkor növekedésével drámai mértékben esik vissza a mobil-rádióhallgatás népszerűsége.  

Mégis, az Egyesült Királyság láthatóan, érezhetően nem Amerika, hiszen mindent egybevetve a hagyományos rádióik szerepét, a digitális, de alapvetően a földi sugárzású rádiók struktúráján alapuló digitális rádió látszik átvenni.  

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr875462674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása