Free Music!

Indulhat a per a Vimeo ellen,de

2013. október 07. - Pléh Dániel

Amikor a zenei videókról beszélünk, az esetek túlnyomó többségében mindenkinek- így nekünk is- a Youtube vagy a Vevo jut az eszébe. A helyzet azonban nem ennyire fekete és fehér, hiszen az utóbbi időben a második számú videómegosztónak számító Vimeo-t is megtalálták a lemezkiadók.

Az egész alapját a Youtube és a Viacom között hosszú éveken át zajlott per adta. Ott ugyanis a másodfokú döntés és indoklása,  kimondja, hogy nem minden jogsértő esetben kizárható a szolgáltató felelőssége. A fenyegetés élére a Capitol Records állt, azt állítva, hogy a szolgáltatás tudatosan elősegítette olyan előadók szerzői jogainak megsértését, mint a Beatles, Norah Jones, Nat King Cole vagy éppen a Beach Boys.

A kiadói előrenyomulást sokáig hátráltatta a folyamatban levő Viacom-Youtube per, hiszen  ebben a témában az ott megszületendő ítélet precedens értékkel bírt. A Youtube per a tavasszal, a Youtube győzelmével befejeződött , ezért a Vimeo-nál joggal reménykedtek abban, hogy ez az ő esetükben is pozitív végkifejletet hozhat majd. Tévedtek!

vimeo-logo.png

Ronnie Abrams bírónő ugyanis úgy határozott, hogy a kiadók által a per tárgyaként felhozott 199 videóból 55esetében valóban bizonyítottnak tűnik az, hogy a Vimeo aktívan közre működött a videók felkerülésében, azaz a jogsértésben, így a szolgáltatók védelmére megalkotott ún. Safe Harbour elv ( amely kizárja a szolgáltatók felelősségét a felhasználó által feltöltött tartalmak esetében)  ezek esetében nem alkalmazható.A Vimeo természetesen vitatja mindezt- azt állítja, hogy az alkalmazottai nem lehettek tisztában a jogi helyzettel-  ennek ellenére a bírónő szerint a tárgyalás kitűzhető.

A per leindulása ellenére a Vimeo esélyei nem feltétlenül rosszak!A bírónő ugyanis több, a kiadók által felhozott pontot elvetett. Elvetette például azt a kiadói felvetést, hogy a Vimeo nem tett meg mindent a felhasználási feltételek megfogalmazásakor a jogtulajdonosok védelmében.  Ugyancsak visszadobta azt a kiadói felvetést, hogy a Vimeo privát videó feltöltési opciója megakadályozta a kiadókat minden lehetséges jogsértő videó megtalálásában.

Mindent egybevetve tehát a Youtube-Viacom perben született döntéssel összhangban levő döntés született, hiszen a kérdéses videók túlnyomó többségének esetében a bíróság továbbra is fenntartja a szolgáltató büntethetetlenségét.

Az 55 videó esetében akár bírósági döntés, akár peren kívüli egyesség születik majd, az jó eséllyel nem dönti majd a földre a videómegosztót.

Erősebb idegzetű olvasóink pedig alant megtekinthetik teljes hosszában a  határozatot:

Vimeo: refuse SJ

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr385530596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása