Free Music!

BRÉKING: Zenei szolgáltatást indít a Youtube

2013. október 25. - Pléh Dániel

Mintegy fél évvel ezelőtt röppent fel (először) az a pletyka, hogy a Youtube streaming zenei szolgáltatást indíthat. Azóta relatív csend uralkodott, bár a Google  streaming szolgáltatása csendben, de egyre határozottabban terjeszkedik azóta is.Tegnap azonban több, mértékadónak mondható tengerentúli online kiadvány is  konkrétumokkal szolgált a tervezett szolgáltatásról, melynek indulása  minden jel szerint még akár idén megvalósulhat!

A tavaszi állapothoz képest a Google jelentős előrelépéseket tett, hiszen mind a három fontos major kiadóval tető alá hozta megállapodását a Google All Access kapcsán, melyek a Youtube-ra is érvényesek! Így valóban az indulás alapvetően csupán technikai kérdés, ami egy akkor cégnél, mint a Google, elvileg nem jelenthet gondot!

youtube_multiplatform.jpg

A legfontosabb információ az, hogy a szolgáltatás videókból (is) fog állni, azaz alapjában véve a Youtube egy hibrid zenei szolgáltatás indítását tervezi! A kiszivárgott hírek szerint a szolgáltatás  kettős felépítésű lesz- a Spotifyhoz hasonlóan- azaz lesz egy ingyenes része, amelyben hirdetések szakítják majd meg a zenehallgatást és lesz egy prémium, előfizetési díj ellenében igénybevehető része.

A szolgáltatásról informálta források szerint az ingyenes és a prémium ajánlat között nem lesz nagyon éles a határ. Ennek elsődleges oka nyilván az, hogy a Google számára ellenben például a Spotify-al vagy a Deezer-el nem okoz gondot az, hogy hirdetéseket adjon el az ingyenes  szolgáltatást használók számára, így nem is elsődleges cél, hogy a fizetős szegmens felé terelje azokat.   

Az ingyenes rész elsősorban dalokra koncentrál majd, míg a prémium szolgáltatás egyik fő hozzáadott funkciója a teljes albumok streamelési lehetősége lesz valamint a zenei videók is itt lesznek az albumokhoz kapcsolva elérhetőek! Várhatóan ugyancsak része lesz a prémium ajánlanak az offline elérhetőség, azaz nem kell majd minden egyes dal meghallgatáshoz internet-kapcsolat. Ez különösen a mobil platform esetében lesz fontos előny.

A Youtube zenei szolgáltatásának indulása végtelenül érdekes helyzetet teremthet a streaming piacon, több síkon is. Az első és talán leginkább adód kérdés, hogy mi lesz a viszony a Google All Acces, a Youtube zenei szolgáltatása és a Google közeli  préimum zenei videószolgáltatás, a Vevo között? Nekünk az eddigiek alapján úgy tűnik, a Youtube zenei szolgáltatása elsősorban a fiatalabbakat célozza majd meg, így sok tekintetben a Google All Access párjának lesz tekinthető.  Az is látható azonban, hogy a cél, a Vevo gyengítése, egy reális alternatíva állítása a Vevo-val szemben!

A Youtube streaming piacra való belépése nem hagyhatja hidegen a többi szereplőt sem! A márka a fiatalok körében már most is szinte egyenlő a zenemegismeréssel, így kőkemény ellenfele lehet akár a Pandora-nak, akár a még csak szárnyait bontogató iTunes Radio-nak, a streaming szolgáltatásokról- mint például a Spotify vagy az Rdio-  nem is beszélve!

Úgy tűnik tehát, hogy a Google- ha nem is rohamtempóban- de valóban felépít egy nagyon komoly zenei szolgáltatásportfoliót, egy olyan portfoliót, amely reális eséllyel veszi majd fel a versenyt az iTunes-al. Talán ez egyben a legnagyobb kérdés is:, hogy meddig hagyja az Apple, hogy a Google az Android mellett, az iOS platformon is egyre dominánsabb szereplő legyen?

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr45598022

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása