Free Music!

Meglepő struktúrában, de nőtt a német zenei piac

2014. április 29. - Pléh Dániel

A világ fontosabb, érdekesebb zenei piacait bemutató sorozatunk következő alanya az a német zenei piac, amely hosszú évek hanyatlása után 2012-ben már növekedésnek indult, azonban a legtöbb piaccal ellentétben elsősorban a fizikai eladások növekedése miatt.

A világ zenei piacainak 2013-as évét bemutató sorozatunk korábbi részei

Tovább nőtt a norvég zenei piac a streamingnek köszönhetően

Nem hozott szégyent a Spotify-ra a svéd zenei piac

12 év után újra nőtt a francia zenei piac!

 

A 2013-as, végleges adatok alapján immáron bizonyosan kijelenthető, hogy a német zenei piac hosszú éveken át tartó csökkenése megállt, az ugyanakkor már más lapra tartozik, hogy ez a növekedés mennyire lesz hosszabb távon is fenntartható.

Összességében a német zenei piac elhanyagolható mértékben 1%-al nőtt 2013-höz képest, 1.96 milliárd dollárra. A német piac- a fejlett piacok közül talán egyedüliként- jelenleg is leginkább a fizikai bevételekre támaszkodik, melyek 2013-ban a tejes zeneipari bevételek továbbra is több, mintb75%-át teszik ki. Így abban, hogy a piac nőni volt képes komoly szerepe volt annak is, hogy a fizikai eladások terén mindössze 1.3 %-os csökkenés volt tapasztalható.

nemetorszag_2013.jpg

Így a digitális szegmensben a többi piachoz hasonlóan jelentkező növekedés képes volt a teljes német piacot is pozitív területre húzni. Maga a digitális szegmens, 440 millió dolláros összesített bevétellel azonban csupán 22-23%-át teszi ki a teljes német zeneipari bevételeknek, így a növekedése is sokkal kisebb hatással volt a teljes zeneipari bevételekre.

A digitális szegmensben belül is a többi piachoz képest szokatlan folyamatok mentek végbe. Az egyedi letöltések ugyanis szemben például az amerikai piaccal növekedni tudtak, összességében 11%-al, annak ellenére, hogy az albumvásárlások és az egeid letöltések közötti eltérés a német piacon is megfigyelhető volt. ( előbbi növekedni tudott, utóbbi csökkent)

A streaming szolgáltatások- melyekből immáron 17 van jelen a német piacon - a világ több piacához hasonlóan Németországban is masszívan- több, mint 90%-al- növekedtek, ennek ellenére ugyanakkor a német zeneipari bevételeknek csak egészen elenyésző százaléka,(4.7%) származik a streaming szolgáltatásokból.

Az összkép tehát annak ellenére vegyes, hogy a német piac növekedni tudott. A CD eladásokból befolyó bevételek dominanciája, a streaming döbbenetesen alacsony részesedése a piacból mind-mind arra utal, hogy a német zenei piac több évnyi csökkenés ellenére még inkább az átalakulás előtt van, minthogy már azon túl lenne. Ez az átalakulás pedig   várhatóan a fizikai eladásokból befolyó bevételek erőteljes csökkenését hozza majd maga után, melynek csupán egy részét lesznek képesek a streaming szolgáltatások pótolni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr746055825

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása