Free Music!

Lehet, hogy az EU elgáncsolja az Apple streaming szolgáltatását?

2015. április 10. - Pléh Dániel

Az Apple gőzerővel dolgozik új streaming szolgáltatásán, melyet eredetileg már a tavasszal szeretett volna elindítani, de a mostani információk alapján csak júniusban, fejlesztői konferenciáján jelent majd be. és az előzetes felmérések alapján akár 75 millió felhasználója is lehet majd...

Arról, hogy az Apple szolgáltatása mit is jelenthet a zeneipar számára, többször írtunk már itt, blogunk hasábjain. Az Apple- ha igazak a hírek- ismételten alapjaiban próbálja majd megváltoztatni azt, ahogyan zenei tartalmakat fogyasztunk. Az új iTunes-ban sokkal nagyobb szerepet kap majd a tartalmak felhő alapú kezelése, integrálva a streaming szolgáltatással, valamint a szerkesztett ajánlásokkal.

Beats-Apple.jpg

Az Apple az ingyenzene elleni, alapvetően a kiadók által indított harc középpontjába is került azáltal, hogy kiderült, a tervezett új streaming szolgáltatásnak nem lesz ingyenesen igénybevehető része.

Többek között ez is kelthette féle az Európai Unió versenyjogi szervezeteinek érdeklődését, a Financial Times értesülési szerint. A vizsgálathoz közelálló források arról számoltak be, hogy az Unió szervezetei több major illetve független kiadónak is kérdéseket küldtek ki, melyek a köztük és az Apple között a tervezett streaming szolgáltatással kapcsolatos megállapodások üzleti részleteire vonatkoznak.

Önmagában ez a lépés még természetesen nem jelenti azt, hogy az EU versenyjogi vizsgálatot kezdeményezne, ugyanakkor a hírek szerint a bizottságot aggasztja, hogy az Apple esetleg visszaélhet versenyelőnyével és az ingyenesen elérhető tartalmak korlátozásával próbálja vetélytársait nehéz helyzetbe hozni.

A vizsgálat- márha eljut odáig- hasonló lehet majd ahhoz, mint amelyet az EU az e-könyvek kapcsán lefolytatott Tim Cook cégével szemben és ahol nem jogerősen 450 millió dollár kártérítés megfizetésére kötelezte az árazás miatt.

Az ingyenes hozzáférés eltüntetése vagy nagyon erőteljes korlátozása a zeneipar központi kérdésévé vélt, szinte kisértetiesen hasonlóan ahhoz, mint ahogyan anno a kiadók a Napsterhez viszonyultak. A kérdés most tehát messze túlmutat az Apple tervein, és sokkal inkább az, hogy a kiadókat sikerült-e valamilyen módon jobb belátásra bírni. Ha nem, akkor az messze nem csak a Spotify sorsát pecsételheti meg, függetlenül az Apple streaming szolgáltatásának esetleges sikerétől…

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr147336862

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2015.04.10. 17:52:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása