Free Music!

A BBC kidolgozta a tökéletes streaming szolgáltatást

2015. szeptember 11. - Pléh Dániel

A BBC mindig is a digitálisan érett, az internet adta lehetőségekre fogékony, azokat kihasználni igyekvő televízió volt, ami figyelembe véve, hogy egy állami szolgáltatóról beszélünk, különösen figyelemre méltó.

Ennek volt a kézzel fogható jele anno az iPlayer indítása vagy éppen idén a Beats1-ra válaszul bejelentett lépés, amelynek értelmében az iPlayerben hallgatott tartalmak le is tölthetőek és 30 napig saját eszközeinken is meghallgathatóak.

bbc_iplayer_logo.png

A BBC a jelek szerint itt nem áll meg ( annak ellenére, hogy a 4000 fős leépítés az angol közszolgálati médiánál minden új projektet veszélyeztet sokak szerint) ugyanis a napokban közzétett 100 oldalas tartalomstratégiájában streaming zenei szolgáltatás indítását is említi

A stratégia terv szerint a BBC az elképzeléseit már a zeneipar legfontosabb szereplőivel egyeztette is. Az alapkoncepció értelmében pedig a szolgáltatás fő célja a BBC adóin havi szinten elhangzó mintegy 50 000 dal kiaknázása.

BBC műsorai ebben a megközelítésben tulajdonképpen igazán profi szerkesztők által összeállított lejátszási listáknak felelnek majd meg, amelyekből aztán a szolgáltatás felhasználói elkezdhetnék építgetni saját listáikat, sőt saját rádióadókat hozhatnának létre, akár az élő, akár a máshonnan áthozott tartalmaik alapján.

A BBC, mint közszolgáltató nem akar a piacon jelenlevő, üzleti vállalkozásokkal versengeni, így az elképzelt szolgáltatás teljesen nyitott lenne, feléjük is, azaz a más szolgáltatásokban, mint például a Spotify vagy az Apple Music létrehozott lejátszási listákat át lehetne vinni a BBC szolgáltatásába és ott kiegészíteni.

A BBC közszolgáltatói szerepe ugyanakkor egy területen nagyon komolyan szó közbe a streaming szolgáltatása esetleges indulásába, ez pedig a licenszelés kérdése. Nem profitorientált vállalatként ugyanis bevételek megosztásáról nehezen lehet beszélni.

A BBC ugyanakkor már lekezdte a tárgyalásokat a zeneipar fontosabb szereplőivel és eltökélt abban, hogy az előadók megkapják jogos jussukat a majdani szolgáltatásban játszott dalaik után, sőt a javát kiemeli, hogy a BBC a szolgáltatás segítségével ( is) támogatná a független, kevésbé ismeretlen előadók felemelkedését.

A BBC lépése, ha majd meg is valósul, nem vélhetően mérföldkő lesz a digitális zeneipar életében, több okból is.

Elsődlegesen azért, mert a BBC lehet az első földi sugárzású, hagyományos rádió, amely valóban digitális rádióvá transzformálódik, sőt igazából streaming szolgáltatássá. Másodsorban azért, mert választ adhat a zeneipar és a streaming szolgáltatások egyik ( az üzleti modell mellett )legégetőbb kérdésére: hogyan hasznosíthatóak a hatalmas zenei adatbázisok, hogyan állíthatóak a zenemegismerés mellé. A szakértői tartalom fontos lehet, de jelenleg a zenekedvelők, potenciális előfizetők, Apple Music vagy éppen Spotify felhasználók nem igazán értik. Persze ha az ajánlás a BBC-től, vagy annak egy híres műsorvezetőjétől, műsorától jön, más a helyzet. És végül, de abszolút nem utolsó sortban. A BBC deklaráltan ingyenes szolgáltatás indítását tervezi. Ingyenes streaming és rádió szolgáltatás, szerkesztett tartalmakkal, úgy, hogy az előadók is megkapják ami nekik jár. Utópisztikus? Sok tekintetben igen, amennyiben viszont a BBC valóban létrehozza, alapjaiban formálja majd át a zeneipart. Olyan szinten alapjaiban, amihez képest az Apple Music csak egy apró kísérlet…

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr857771212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása