Free Music!

Spotify vetélytárs az orosz Facebooktól

2016. július 23. - Pléh Dániel

A világ zeneipari bevételeit viszonylag könnyen összeszámolható módon 5-7 nagyobb, tradicionálisnak nevezhető zenei piac adja. Mindez alapvetően a digitális zenei bevételekre is igaz, ugyanakkor a digitális szolgáltatások esetében az igazán jelentős növekedési potenciált a jelenleg még fejletlenebb piacok- Dél-Amerika, Ázsia- jelentik, jelenthetik.

vkontakte-app-iphone.jpg

Kis túlzással kijelenthető, hogy minél nagyobb, de minél fejletlenebb egy piac, annál nagyobb a benn rejlő potenciál. A jelentős növekedési potenciállal rendelkező piacok listájáról hosszú idő óta hiányzott a piac mérete alapján abszolút oda kívánkozó Oroszország. Mindez azonban alapjaiban változott meg tavaly májusban, ugyanis az orosz parlament alapjaiban változtatta meg a szerzői jogi törvényt, májusi hatállyal.

A változás pedig szélvésgyorsan éreztetni kezdte hatását: A Yandex  keresőcég ( amúgy az orosz piacokon nagyon komoly Google vetélytárs)  online rádiót indított, az Apple alig fél évvel a indulás után bankot robbantott az Apple Music-kal.

Mindezeket felülmúlóan jelentős lépés lehet ugyanakkor, hogy a legnagyobb orosz közösségi oldal, a helyi Facebook, a Vkontakte  streaming szolgáltatást indított! Az induláskor ugyan csak a Sony, a Warner és a fontosabb független orosz kiadók tartalmai voltak elérhetőek, majd pedig a közelmúltban követte őket a Universal  Music is.  (arról, hogy mindezt mi előzte meg, lásd keretes írásunkat)

 

Ellenségből  barát- a Vkontakte és a kiadók

Azt, hogy a kiadók és a legnagyobb orosz közösségi oldal jóban lettek volna, semmi esetre sem lehet mondani. Hosszú éveken át, a közösségi oldal felhasználói lényegében bármilyen tartalmat feltölthettek az oldalra, így a Vkontakte a világ egyik legjelentősebb illegális tartalommegosztó oldalává (is) vált. 

vk_profil.png

A tavalyi törvényi változás ok aztán alapvető fordulatot hoztak ebben, így például  az oldal  felhasználók által feltöltött tartalmakat abszolút nem szűrő közösségi oldal megtiltotta a mobil alkalmazásaiból való tartalomfeltöltési lehetőséget.

Ennek megfelelően lényegében a nagy nemzetközi kiadók mindegyik beperelte az oldalt. A SONY Music-kal végül 2015-ben,a Warnerral  (a Universal Music-kal indított per másodfokú , számukra kedvezőtlen ítéletét követően ítéletét követően ) idén tavasszal állapodott meg az oldal, és  ez a két megállapodás nyitotta meg az utat  a legális streaming szolgáltatás indításához.

A Vkontakte új zenei szolgáltatása  90 napos trial időszak után havidíj ellenében  enged korlátlan számú zeneszám meghallgatását teszi lehetővé, pontosan, mint a nagy nemzetközi streaming szolgáltatások.  A szolgáltatás abból a szempontból különleges és messze több azonban, mint a nyugati, globális  vetélytársai, hogy egy közel 300 milliós közösségi oldalban integráltan működik majd.

Ennek persze ára van, a hírek szerint a Vkontakte éves szinten 8-10 millió dolláros  minimum díj mellett kötelezte el magát , és azt is vállalta,hogy egy a Youtube-éhoz hasonló tartalom azonosító rendszert vezet be a felhasználói által feltöltött tartalmak monitorozására.

A 300 millió regisztrált és a havi szinten 60 millió  aktív felhasználó pedig igen-igen jó alapot jelenthet majd arra, hogy az orosz piacot  az új szabályozás hatására elözönlő nemzetközi szereplők mellett is dominálja majd a piacot…

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr418687706

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása