Free Music!

A Shazam lehet az Apple titkos fegyvere

2018. március 22. - Pléh Dániel

A 2017-es év  végének kétségtelenül legnagyobb meglepetése és egyben leg  meghatározóbb híre  az volt, amikor az Apple bejelentette, hogy felvásárolja a zenefelismerési piac piacvezetőjének számító Shazam-ot!

Az Apple- Shazam házasság  sok tekintetben  valóban egy  az egekben köttetetett házasság. Adva van ugyanis egy kiváló szolgálttás, amelynek a játétere azonban  felettébb beszűkült az elmúlt  nagyjából egy évben és adott egy feneketlen pénztárcával rendelkező, fiatalnak mondható streaming szolgáltatás, amely a világ ura szeretne lenni és amely számára kulcsfontoságú  lenne, hogy egyre több és több mindent tudjon ajánlani  előfizetői számára. Ehhez pedig  tökéletes eszköz lehet a Shazam!

shazam-app-icon-ios.jpg

A zenefelismerés pedig egyre inkább alap szolgáltatás, méghogyha nem is a mainstream, ismert streaming szolgáltatások körében. Az olyan, távol -keleten piacvezetőnek számító szolgáltatások, mint a KuGou  a ,QQ Music  vagy a KKBOX  mind-mind  kínál zenefelismerést a streaming mellett. Sőt,  piaci pletykák szerint a hajdan szebb napokat látott Deezer is valami hasonló kifejlesztésén dolgozik.

Mindeközben a Shazam-nál

Az idő rövidsége miatt feltételezzük  még az akvizíció előtt eldöntött és elkezdett folyamat végén a Shazam iOS alkalmazása jelentős ráncfelvarráson átesve megújult! Az átalakulás magát az algoritmus és  core működést nem érinti, sokkal inkább az a célja, hogy a Shazam a lehető legtöbb információt nyújtsa az alkalmazás tulajdonosoknak a megtalált dalról.

shazam_newapp.jpg

A fő változás ennek megfelelően a találati képernyőn  érzékelhető. Az a  találati képernyő, amely megjelenésében is átalakult, immáron a találatot transzparens háttérként felhasználva modernebb megjelenést kapott.  Maga az oldal elrendezése nem változott, azonban  több helyen is bővült! A felső részen  lesznek megtalálhatóak a fontosabb navigációs elemek, melyeknél új elem a dalszöveg.  Ezt választva az adott dal dalszövege  magában a Shazam alkalmazásban  is olvasható, elérhető lesz.

A képernyő alsó részének fő funkciója megmaradt , itt van továbbra is lehetőség az adott dal összekapcsolására a fontosabb streaming szolgáltatásokkal. Határozottan jelzi ugyanakkor az Apple megjelenését, hogy a legjobb, legfrekventáltabb helyen immáron az Apple termékei, az Apple Music és az iTunes vannak…

És persze arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy ezen a piacon a Shazam számít a piacvezetőnek, de messze nem az egyetlen szereplőnek. Független szereplők, mint a Soundhoud mellett  tágabb  home entertainmernt aktivitásaik részeként olyan óriások ,mint a Google is megjelentek   ezen a piacon.

Meglepő lehet, de az Apple számára nagyon fontos területen érkezik ezáltal segítség! Ez a terület pedig a big data és annak  digitális zenei felhasználása. Ezen a területen a Spotify több évnyi előnnyel rendelkezik, hiszen már 2014-ben komoly akvizíciókat hajtott végre ezen a téren, míg az Apple  egyrészt ekkor még inkább az iTunes-ra koncentrált, másodsorban pedig az algoritmuson alapuló zenemegismerés helyett eleve a humán zenei ajánlókban hitt ( és hisz a mai napig) .

Márpedig az Apple a Shazamot ezen a téren nagyon sok területen  használhatja majd. Kiindulásként vegyük azt, hogy az, hogy milyen zenéket próbálnak felismertetni felhasználók milliói kiválóan előrejelezheti azt, hogy egy adott dal népszerűsége hogyan alakul. Ez pedig egy az exkluzív tartalmakra koncentráló és   21.századi modern kiadói terveket szövögető médiacég számára felbecsülhetetlenül értékes információ lehet.

Mindezen felül és ennél jóval előremutatóbban, a Shazam kulcs szerepet játszhat majd az Apple intelligens  és hang alapú megoldásainál  a zenei tartalmak és szolgáltatások integrálásában is.  Ez a terület az elkövetkezendő években robbanásszerű fejlődés előtt áll, és amennyiben ebben a zene nem kap megfelelő és kellően hangsúlyos helyet, akkor az  magára az Apple Music-ra is súlyos következményekkel lehet. Cupertinoban tehát virítani kell ezen a téren hamarosan valami nagyot és ennek a motorja  jó eséllyel ugyancsak a Shazam lehet majd.

Természetesen  a Shazam akvizíció  alapvetően  fogja majd átalakítani a Shazamot és magát az Apple Music-ot is. A legrövidebb távú, de valószínűleg egyben leglátványosabb változás a Spotify eltűnése lehet majd.  Jelenleg a svéd cég az egyik kiemelt streaming szolgáltatás, amelyre a felismert zenék hivatkoznak, azaz akár azonnal  egy már létező lejátszási listánkba is helyezhetjük azokat. Ezzel egy idejűleg feltételezhetően a Shazam akár el is veszítheti önálló alkalmazás mivoltát és az Apple Music részévé válhat, amely ezáltal nagy lépést tesz majd  abba az irányba, hogy komplett audio élményt nyújtson előfizetői számára.  

Ehhez persze a Shazam akvizíciója még messze nem lesz elegendő, sőt igazából  ahhoz sem, hogy az Apple valóban igaszán személyre szabott zenei élményt nyújtson. Ehhez majd még feltételezhetően akvizíciók során keresztül vezet út.

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr9313496265

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása