Free Music!

Bezárja streaming szolgáltatását a Google!

2018. május 08. - Pléh Dániel

Amikor a  Google digitális zenei téren elért eredményeiről beszélünk, akkor  folyamatosan kettős beszédet kellett alkalmaznunk az elmúlt években. Egyrészről egy végtelenül sikeres, a világ zeneiparában abszolút meghatározó, sőt az új, streaming dominálta világban talán a legmeghatározóbb termék, a Youtube birtokosa, másodsorban pedig évek óta fejleszt, módost, finomít egy streaming szolgáltatást, a Google Music-ot,  amely, valljuk meg, igazán előfizetői bázisa alapján fel sem került  térképre.

gpmlogo.png

Az ingyenes láb hiánya, a szakemberek által összeállított lejátszási listák hiánya, a kevés szerkesztett tartalom, az előadói platform hiánya mind-mind fontos és fájó híján, volt, nem beszélve, a saját házon belüli, amúgy nem mellesleg ingyenes vetélytársról…

Arról a vetélytársról, amelynek  prémium verziója ugyancsak sok mindennek mondható, csak kirobbanó sikernek nem. Annak ellenére, hogy igen érdekes és innovatív funkcionalitást kapott, hogy a zenei adatbázisa a Youtube-nak messze a legnagyobb, a Youtube RED nagyon komoly kudarc volt.

Mindezt egybevetve tulajdonképpen nagyon meglepő sem volt, amikor előbb  Youtube és a Google Music csapatait  integrálták, azért, hogy egy csapat kezelje az összes zenei alkalmazást. A kérdés ,ami már akkor is felmerült, persze az volt, hogy mikortól fog a Google a jövőben egyetlen egy zenei alkalmazást nyújtani ügyfeleinek ?

Úgy tűnik erre meg van/ lesz a válasz, melyet hivatalosan ma  jelenthet be a Google, szokásos fejlesztői konferenciáján. A Googe I/O-n.

Spotify vetélytárs a Youtube-tól

Az év elején   jelent meg az az információ a nemzetközi sajtóban, hogy a Youtube új streaming szolgáltatás indítását tervezi.  „A szolgáltatás egy az egyben szeretne majd versenyezni a Spotify-al, az Apple Music-kal és a többi klasszikus streaming szolgáltatással. Azaz  egy alapvetően  audio streaming szolgáltatásról beszélünk, szemben a Youtube RED-el, ami egyszerre akart audio és videó streaming szolgáltatás is lenni.”- írtuk Januárban.

youtube-music-new-icon-cover.png

Azóta pontosan a Google Music bezárása miatt némileg finomodott a koncepció, ( több, a Google Music-ból ismert megoldás is megjelent a funkciók között illetve minden jel szerint nem csupán audio streaming szolgáltatásról beszélhetünk majd) de az biztosnak  tűnik, hogy ma a Google bejelenti majd a szolgáltatás indulását.

 

A céghez közeli források  beszámolója alapján ugyanis a konferencián egyrészt a Google bejelenti  új streaming szolgáltatásának indulását ( aminek végül nem remix lesz a neve, hanem a  marad a jelenlegi Youtube Music) és emellett azt is, hogy  bezárja a Google Music-ot. A szolgáltatás jelenlegi előfizetői pedig  az év végig erőltetett ( forced migration) menetben  lesznek átmigrálva  az új, Youtube Music streaming szolgáltatásra.

A Google lépése nyilván fájó lesz azok számára, akik jelenleg Google Music előfizetők. Az ígéretek szerint  a megújított Youtube Music, a legfontosabb funkciókat átveszi majd, így igazából nem éri kár és veszteség azokat, akik jelenleg a Google Music-ot használják.  Ezt a kellemetlenséget félre téve ugyanakkor abszolút érthető, és igazából a zeneipari szakemberek által már régóta szorgalmazott lépésről van szó.  Nem volt ugyanis helyes és hosszú távon járható az az út, hogy a Google saját szolgáltatásai egymás vetélytársai voltak sok tekintetben. Ezt elvileg rendezi, rendezheti a mostani lépés.

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr813872068

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása