Free Music!

Unikornis lett A Deezerből

2018. október 08. - Pléh Dániel

 Ha lenne és  létezne időgép és azt vissza tudnák forgatni azt valahol 2014- környékére, akkor arról írnánk,  hogy a francia cég akár  meg is előzheti a már akkor is piacvezető Spotify-t. A lelkesedés aztán odáig fokozódott, hogy 2015-ben a francia cég bejelentette tőzsdére lépési szándékát…, hogy aztán innen hatalmasat zuhanjon és majdnem hogy elsüllyedjen a streaming szolgáltatások  szürkeségében. Innen, erről a mélypontról próbált és próbál vissza térni a francia cég, sokkal kevesebb  PR aktivitással és sokkal több munkával! 

Amikor a Deezer esetleges kudarcáról  beszélünk, nem szabad elfelejteni egy pillanatra sem, hogy az egyik legjelentősebb befektetője  az orosz milliárdos Lev Blavatnik portfolió cége, az Acces Industries, azaz fundamentális finanszírozási gondokról még akkor sem beszélhetünk, beszélhetnénk, ha a Deezer növekedése hosszú távon sem állna helyre.

deezer_usa.jpg

Új befektető, befektetők bevonása ennek ellenére is fontos lehet, hiszen a Deezer  (is) mint minden startup szeretne elkerülni az egyetlen befektetőtől való függőséget, amitől valljuk meg jelenleg meglehetősen messze van a Párizsi székhelyű cég. ( lévén az Acces Industries önmagában 50% feletti részesedéssel rendelkezik)

A francia cég által megerősített információk alapján az újabb befektetői körben a már korábban is cégbe fektető vállalkozások ( az Acces vagy éppen az indulásban fontos szerepet játszó Orange) mellett  szaúdi The Kingdom Holding Company valamint a Dubai Rotana vett részt.    A befektetés össze kb. 160-170 miliió dollár volt. A tőkeemelés révén a Deezer (is) végre unikornissá vált, azaz piaci értékelése meghaladja az 1 milliárd dollárt. Ami a Spotify 30, de akár a csak a tengerentúlon elérhető Pandora 3.5 milliárdos piac értékeléséhez képest még mindig mininek mondható.

 

Irányt váltva próbál a felszínen maradni a Deezer

2014-ben, azaz alig három évvel ezelőtt még arról elmélkedtünk, hogy a Deezer megelőzheti-e a Spotify-t. Akkor ez valóban reális lehetőség volt, hiszen a publikus adatok alapján ,a francia cég 130 országra kiterjedő offenzívája kifizetődőnek tűnt. Az ezt követő szűk másfél aztán egyértelművé...

Az újabb befektetésben  azonban talán nem is ez a legfontosabb elem, hanem két másik tényező. Az egyik, hogy a jelentős arab befektetők révén szinte biztosan kijelenthető, hogy a Deezer által korábban felfedett és meghirdetett tengerentúli, azaz alapvetően Egyesült Államokbeli terjeszkedés és fókusz a feledés homályába merülhet… Másodsorban viszont az által, hogy a Deezer legfrissebb befektetői között megtalálható a legjelentősebb arab tartalamakat forgalmazó és megjelentető kiadó, amely a befektetés értelmében exkluzívan licenszeli tartalmait a francia streaming szolgáltatás számára, a Deezer, lényegében a semmiből előtörve komoly és meghatározó szereplő lehet majd  az közel-keleti zenei piacokon.

Mindez azért kulcskérdés, mert a fejlett piacok  egyre közelebb kerülnek a szaturációhoz, azaz aki valóban hajlandó  a streaming szolgáltatásokért fizetni, az valamilyen formában, valamilyen üzleti modellben megteszi ezt.

 

Sosem látott változások jöhetnek a világ zeneiparában

Azt, hogy a streaming mennyire és milyen mértékben formálja napjaink zeneiparát talán legjobban az az adat fejezi ki, hogy a 2012-ben még a tengerentúli piacokon vezetőnek számító egyedi letöltések, mára a CD eladásoknál is kisebb részét teszi ki a zenei bevételeknek, miközben a streaming vált a...

Ahhoz, hogy a streaming szolgáltatásokkal kapcsolatos növekedés megvalósuljon arra lesz tehát szükség, hogy a fejletlenebbe piacokon beinduljon a növekedés. A növekedés valószínűleg be is indul majd, azonban szemben  a fejlett piacokkal, ezeken a piacokon ( leszámítva Dél-Amerikát) nem a globális szereplők, a Spotify  vagy az Apple Music, hanem helyi szereplők uralják a piacot.

A közel-keleten ez a szereplő az Anhgmahi, amelynek mintegy 50 millió regisztrált felhasználója van.  Erős lokális repertoár nélkül ezen a piacon a nagy nemzetközi szereplőknek sincsen sok esélyük, A Deezernek viszont így, a Rotana támogatásával lehet esélye. És ez talán  az 1 milliárd dolláros értékelésénél is fontosabb lehet a francia vég számára.

A bejegyzés trackback címe:

https://muzzak.blog.hu/api/trackback/id/tr6214176935

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása